Coronavirus: het Overlegcomité kondigt grote versoepelingen aan in haar Zomerplan

Het Zomerplan van de federale regering en de regeringen van de deelstaten bestaat uit vier fases, die een terugkeer mogelijk moeten maken naar een normaler leven. De vier fases worden ingevoerd tussen 9 juni en 1 september, onder voorbehoud dat het aantal COVID-bedden op intensieve zorgen blijft afnemen en de vaccinatiecampagne volgens plan gaat. 

congés (3)

Het plan bestaat uit maatregelen op alle vlakken, maar hieronder worden enkel relevante maatregelen voor de socialprofitsectoren besproken. Voor een overzicht van alle maatregelen verwijzen we naar het nieuwsbericht van het Overlegcomité.

 

1. 9 juni 2021

In het eerste deel mogen werknemers die tot nu toe verplicht moesten thuiswerken, één dag per week terugkeren naar de werkplek. Er mag maximaal 20% van de werknemers tegelijk aanwezig zijn (of max. 5 in kmo’s met minder dan 10 werknemers). We verwijzen daarbij naar het kader voor terugkeermomenten voor telewerkers dat de sociale partners (waaronder Unisoc) in de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk uitwerkten (zie nieuwsbericht).

Grotere evenementen (cultuur, optredens, wedstrijden) mogen weer georganiseerd worden, waarbij een maximum zaalbezetting van 75% van het Covid Infrastructure Risk Model (CIRM) moet gerespecteerd worden, met eveneens een maximum van 200 personen. De bezoekers moeten steeds zitten op veilige afstand en dragen een mondmasker. Buiten mogen evenementen tot 400 personen worden georganiseerd.

De amateursport mag plaatsvinden met maximaal 50 personen binnen en 100 personen buiten (uitzondering: contactsporten); de horeca mag terug binnen georganiseerd worden (sluitingsuur wordt verlaat naar 23u30); erediensten, huwelijken en begrafenissen mogen binnen met 100, buiten met 200 personen plaatsvinden; de binnenruimtes van dieren- en natuurparken mogen terug open.

Goed nieuws voor de jeugdactiviteiten: vanaf 9 juni mogen ze georganiseerd worden met een maximum van 50 personen voor binnen- en buitenactiviteiten, zonder overnachting.

Een nieuwsbericht met alle maatregelen zoals ingevoerd bij het MB van 4 juni 2021, vindt u hier.

 

2. 1 juli 2021

De verplichting tot telewerk zal worden afgeschaft, maar blijft wel sterk aanbevolen.

Voor amateursport wordt de beperking in aantal opgeheven.

Een belangrijke versoepeling is de verhoging van het aantal toeschouwers bij evenementen: binnen mogen evenementen plaatsvinden tot 2.000 personen (of 80% van de zaalcapaciteit volgens CIRM), buiten tot 2.500 personen. Er geldt steeds verplichting tot veilige afstand en het dragen van mondmaskers.

Ook voor jeugdkampen wordt een grote versoepeling voorzien: deze mogen doorgaan tot 100 personen, met overnachting.

De erediensten, huwelijken en begrafenissen mogen binnen met 200 personen, buiten met 400 personen plaatsvinden.

Een nieuwsbericht met alle maatregelen zoals ingevoerd bij het MB van 23 juni 2021 vindt u hier.

 

3. 30 juli 2021

Voor evenementen wordt opnieuw een verhoging voorzien in het aantal toegelaten personen: 3000 personen (of 100% zaalcapaciteit volgens CIRM) binnen, 5.000 personen buiten (met respect voor gezondheidsmaatregelen). Vanaf 13 augustus zijn massa-evenementen buiten mogelijk, mits voorlegging van bewijs van vaccinatie of negatieve PCR-test.

Ook de jeugdactiviteiten mogen weer een beetje groter georganiseerd worden, tot 200 personen met overnachting.

Een nieuwsbericht met alle maatregelen zoals ingevoerd bij het MB van 27 juli 2021 vindt u hier.

 

4. 1 september 2021

Voor volgende zaken vervallen de beperkingen in aantallen: jeugdactiviteiten, -kampen en verenigingsleven; erediensten, huwelijken en begrafenissen.

Voor evenementen zal opnieuw geëvalueerd worden welke aantallen toegelaten worden. Massa-evenementen blijven mogelijk mits voorlegging vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test.

Voor elke fase zal een ministerieel besluit worden voorzien en indien nodig, sectorprotocollen. 

 

Een nieuwsbericht met alle maatregelen zoals ingevoerd bij het MB van 25 augustus 2021 vindt u hier.

 

Terug naar themafiche