Coronavirus: Zomerplan, versoepelingen deel twee

De gezondheidscrisis in België heeft een positieve evolutie: de besmettingsgraad gaat naar beneden, de vaccinatiegraad stijgt sterk. Op basis van deze goede cijfers heeft het Overlegcomité beslist om de volgende reeks versoepelingen in te voeren, zelfs enkele dagen vroeger dan oorspronkelijk aangekondigd (op 27 juni i.p.v. op 1 juli). Hieronder vindt u een overzicht van de versoepelingen zoals bekendgemaakt in het ministerieel besluit van 23 juni (publicatie op 24 juni).

divers (7)

Voor een algemeen overzicht van het Zomerplan, verwijzen we u naar ons nieuwsbericht.

Telewerk is niet langer verplicht, maar blijft wel sterk aanbevolen. De regels van social distancing, ventilatie en hygiëne blijven verplicht, zoals bepaald in de Generieke gids. De aangifte van telewerk in de onderneming vervalt eveneens. Voor de maand juli (en volgende) moet dus geen aangifte meer ingediend worden.

De beperking van het aantal personen per winkeloppervlak wordt afgeschaft, met uitzondering van kleine winkels: bij een winkeloppervlakte van minder dan 40m2 zijn maximaal vier personen tegelijk toegelaten. In de horeca wordt o.a. een maximum van acht personen per tafel toegelaten en wordt het sluitingsuur verlaat, naar 1 uur ’s nachts.

Teambuildings met fysieke aanwezigheid zijn opnieuw toegelaten.

De culturele, sportieve en evenementensector mag open zijn tussen 5u ’s ochtends en 1u ’s nachts, en mag bezoekers ontvangen in groepen van maximaal acht personen (huishoudens uitgezonderd). Een zittend publiek is toegelaten aan 100% van de CIRM-capaciteit (Covid Infrastructure Risk Model) en tot maximaal 2000 personen, vanaf 30 juli is een zittend publiek van 3000 personen toegelaten. Akkoord van de gemeentelijke overheid is steeds vereist. Als het publiek rechtstaat, mag dit met een maximum van 2500 bezoekers, vanaf 30 juli zelf maximaal 5000 bezoekers.

Georganiseerde activiteiten mogen worden opgedeeld in verschillende groepen van maximaal acht personen, kinderen tot 12 jaar niet meegeteld. Deelnemers tot en met 17 jaar aan sportieve activiteiten mogen vergezeld worden door één of meerdere leden van het huishouden.

Activiteiten in georganiseerd verband mogen plaatsvinden met een maximum van 100 deelnemers, vanaf 30 juli met maximaal 200 deelnemers. Aanwezigheid van een meerderjarige trainer of toezichter is vereist.

Erediensten en niet-confessionele morele dienstverleningen mogen gehouden worden met maximaal 200 personen in de daarvoor bestemde gebouwen. Als deze buiten worden georganiseerd, is een maximum van 400 personen toegelaten (mits toelating van de bevoegde gemeentelijke overheid). De afstands- en hygiënemaatregelen moeten gerespecteerd worden.

De versoepelingen treden in werking op 27 juni. Er werden ook enkele aanpassingen voorzien over reizen van en naar het buitenland en quarantaineverplichting, waarover we binnenkort een nieuwsbericht publiceren.

 

Terug naar themafiche