Coronavirus: 4de fase van het zomerplan begint, behalve in Brussel

De vierde fase van het plan gaat vandaag (1 september) van start, overeenkomstig het besluit van het overlegcomité van 20 augustus. Vanwege de lage vaccinatiegraad zal deze nieuwe fase niet helemaal doorgevoerd worden in Brussel, waar veel van de gezondheidsmaatregelen die deze zomer van kracht zijn, gehandhaafd zullen blijven. Het ministerieel besluit dat deze 4de fase formaliseert, werd op 26 augustus in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt. Hierbij wat uitleg.

divers (7)

In het hele land zijn de beperkingen voor het ontvangen van mensen thuis of in toeristische logies opgeheven. De beperkingen op de openingstijden van horecagelegenheden, het aantal mensen aan tafel, terrassen, geluidsniveaus en bediening aan de bar en zitplaatsen zijn ook opgeheven. De verplichting om een masker te dragen wanneer men zich verplaatst, wordt echter wel gehandhaafd.

In Brussel worden de versoepelingen voor de horeca en de nachtwinkels niet doorgevoerd en moeten de etablissementen nog steeds uiterlijk om 1.00 uur sluiten.

De heropening van de discotheken op grond van de protocollen inzake luchtkwaliteit zal niet vóór 1 oktober plaatsvinden. De deelstaten kunnen besluiten om strenger te zijn in de modaliteiten.

De beperkingen worden ook opgeheven voor activiteiten die door een club of vereniging worden georganiseerd.

Beperkingen op het organiseren van erediensten, burgerlijke huwelijken, begrafenissen, enz. worden ook opgeheven, behalve in Brussel. Het dragen van mondmaskers blijft verplicht.

De beperkingen voor evenementen met minder dan 200 toeschouwers binnen en minder dan 400 toeschouwers buiten worden ook opgeheven, tenzij de plaatselijke autoriteiten anders besluiten.

Het Covid Safe Ticket kan worden gebruikt voor evenementen met meer dan 200 toeschouwers die binnen plaatsvinden en meer dan 400 toeschouwers die buiten plaatsvinden. Daardoor kan worden afgezien van de eisen inzake mondmaskers en sociale distancing. Zonder Covid Safe Ticket, dient men gebruik te maken van mondmasker en moeten de regels inzake social distancing worden toegepast. Vanaf 1 oktober zullen de beperkingen aflopen voor evenementen met 500 toeschouwers binnen en 750 toeschouwers buiten.

Let op: het Covid Safe Ticket is verplicht voor evenementen binnen met 3.000 of meer personen en 5.000 of meer personen die buiten plaatsvinden.

Voortaan is het dragen van een mondmasker niet meer verplicht in voor de publiek toegankelijke ruimten van ondernemingen, overheidsinstanties of verenigingen, noch in de culturele, feest-, sport-, recreatie- en evenementensector voor evenementen en privéfeesten van minder dan 200 personen die binnen plaatsvinden en 400 personen wanneer deze buiten plaatsvinden. Behalve in Brussel waar het dragen van een mondmasker verplicht blijft.

Ten slotte is het voortaan niet meer verplicht of zelfs sterk aanbevolen om het "corona"-telewerk toe te passen, behalve in Brussel waar het nog sterk wordt aanbevolen wegens een te lage vaccinatiegraad. Ondanks de afschaffing van telewerk in het MB, moet de werkgever passende preventiemaatregelen op de werkplek blijven nemen (met inbegrip van social distancing).

 

Terug naar themafiche