Coronavirus: eind juli treedt fase drie van de versoepelingen uit het Zomerplan in

Zoals het Overlegcomité reeds in mei voorzag in haar Zomerplan, zijn eind juli opnieuw enkele versoepelingen van de maatregelen tot beperking van de verspreiding van het coronavirus ingegaan, via het MB van 27 juli 2021. De versoepelingen hebben onder meer betrekking op de sport-, evenementen- en cultuursector. Bovendien worden ook enkele aanpassingen aan de maatregelen voorzien die ingaan op 1 september 2021.

divers (7)

Vanaf 30 juli werd de definitie van een massa-evenement aangepast: een massa-evenement wordt vanaf dan gedefinieerd als elk evenement van meer dan 1500 personen (en niet langer elk evenement van meer dan 5000 personen).

Voor de winkels werden de regels versoepeld: de beperkingen die te maken hebben met een maximaal aantal personen per vierkante meter, werden opgeheven. Op het verbod op reizen naar België voor personen die uit een heel hoog risicogebied komen, wordt een uitzondering toegevoegd voor personen die reizen met een attest van een Belgische diplomatieke of consulaire post.

Ter herinnering: voor massa-evenementen geldt een beperking van 3000 personen (zittend) binnen en 5000 personen buiten vanaf 30 juli, vanaf 13 augustus wordt de grens voor massa-evenementen buiten opgetrokken tot 75.000 personen. Vanaf 1 september mogen de massa-evenementen tot 75.000 personen ook binnen plaatsvinden (eveneens mits toestemming van de gemeentelijke overheid). Bovendien zijn de procedures rond CERM (COVID Event Risk Model) en CIRM (COVID Infrastructure Risk Model) bij massa-evenementen niet meer verplicht (zowel buiten vanaf 13 augustus, als binnen vanaf 1 september).

Verder herhalen we ook nog dat activiteiten in georganiseerd verband vanaf 30 juli mogen plaatsvinden met een maximum van 200 deelnemers.

Tot slot zijn er nog enkele maatregelen die vanaf 1 september zullen ingaan. Zo is een CO2-meter verplicht voor alle besloten gemeenschappelijke ruimtes in de sportieve en de evenementensector, naar analogie met de horeca. Dit is niet verplicht bij massa-evenementen.

Verder wordt vanaf 1 september ook geen toelating meer vereist van de lokale overheid bij het organiseren van een evenement binnen, voor evenementen met minder dan 200 personen (voordien lag de grens op 100 personen). Voor de evenementen buiten geldt dat geen toelating meer vereist is bij minder dan 400 personen (waar dit voordien 200 personen was). Vanaf dan is compartimentering tot maximaal een derde van de totale capaciteit van een sportinfrastructuur ook in binnenruimtes toegelaten, mits aparte toegang en sanitair kan voorzien worden.

Het volgende Overlegcomité wordt verwacht eind augustus. Voor een overzicht van het Zomerplan, verwijzen we u naar ons nieuwsbericht van 17 mei.

 

Terug naar themafiche