Coronacrisis: de NAR behandelt een aantal verlengingen

UPDATE

UPDATE | Heel wat maatregelen die genomen worden in het kader van de coronacrisis zijn al afgelopen of lopen af op 31 december 2021. Daarom heeft de NAR werk gemaakt van de verlenging van verschillende onderwerpen: de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, de CAO 149 inzake verplicht of aanbevolen telewerk, het vaccinatieverlof en de tewerkstellingsmaatregelen in de zorg. Hierbij een kort overzicht.

corona

Tijdens de coronacrisis werden verschillende maatregelen al meerdere keren verlengd. De vierde golf waarin we momenteel zitten, heeft de sociale partners binnen de NAR ertoe aangezet om zich uit te spreken over verschillende maatregelen die al afgelopen zijn of binnenkort aflopen.

 

Tijdelijke werkloosheid overmacht

Het stelsel van tijdelijke werkloosheid overmacht “corona” werd al bij het begin van de coronacrisis in het leven geroepen. De regering had aangegeven dat de verlenging tot 31 december 2021 de laatste was. In de tussentijd is er echter veel gebeurd, en heeft de regering door de vierde golf waarin we nu zitten, weer heel wat beperkende maatregelen moeten nemen. Tijdelijke werkloosheid blijft zo een belangrijk instrument, zowel voor ondernemingen (o.a. activiteiten die niet door kunnen gaan) als voor werknemers (o.a. quarantaines).

De sociale partners die zetelen in de NAR hebben daarom bij brief aan de regering gevraagd om dit stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht te verlengen tot 31 maart 2022. Tegelijkertijd met deze verlenging hebben de sociale partners bij de regering ook al aangedrongen om de gelijkstelling van deze dagen in het kader van de jaarlijkse vakantie te regelen, en een voldoende budget te voorzien om deze gelijkstelling te compenseren.

Alle informatie over de verlenging van de tijdelijke werkloosheid corona, de gelijkstelling voor de berekening van de jaarlijkse vakantie en de compensatie vindt u hier.

 

CAO 149

Op 26 januari 2021 hadden de sociale partners binnen de NAR de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 149 afgesloten over het door de regering aanbevolen of verplicht telewerk tijdens de coronacrisis. Meer uitleg over deze CAO vindt u in ons nieuwsbericht van 28 januari.

Deze CAO loopt af op 31 december 2021. Gezien de regering telewerk al verplicht heeft tot 28 januari 2022, en telewerk waarschijnlijk ook daarna nog belangrijk zal zijn, hebben de sociale partners besloten om CAO 149 met drie maanden te verlengen. Tot 31 maart 2022 dus. Aan de inhoud van de CAO verandert niets.

De tekst van de CAO 149/2 is beschikbaar hier.

 

Het klein verlet voor vaccinatie

Ook het vaccinatieverlof (wat eigenlijk een vorm van “klein verlet” is, zie nieuwsbericht voor meer uitleg), zoals geregeld door de wet van 28 maart 2021, zou op 31 december 2021 ten einde lopen. De vaccinatiecampagne is echter nog volop lopende: burgers worden nog gesensibiliseerd om hun eerste of tweede prik te laten zetten en de “boosterprikken” worden momenteel nog tot het begin van de lente ingepland.

Omwille van het belang van vaccinatie om uit deze crisis te raken, hebben de sociale partners binnen de NAR een positief advies uitgebracht om dit klein verlet te verlengen tot 30 juni 2022. De Kamer zal hier nog voor het einde van het jaar een wet over stemmen.

Opmerking: momenteel is in de Kamer ook een wetsontwerp in behandeling om dit vaccinatieverlof uit te breiden tot ouders van minderjarige kinderen. Hierover hebben de sociale partners geen advies uitgebracht.

Zowel de verlenging van het klein verlet tot 30 juni 2022 als de uitbreiding ervan tot ouders van minderjarige kinderen zijn op 22 december 2021 door de Kamer goedgekeurd. De wet is op 12 januari 2022 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

 

Tewerkstellingsmaatregelen voor de zorg

Tot 30 september 2021 werden voor de zorg- en welzijnssectoren verschillende maatregelen voorzien om de continuïteit van de diensten en de werkorganisatie te kunnen waarborgen. Het gaat onder meer om:

    • De tewerkstelling van gepensioneerden zonder afbreuk te doen aan hun pensioenrechten;
    • De neutralisering van het urencontingent van studenten;
    • Het schorsen van tijdskrediet en ouderschapsverlof;
    • De tewerkstelling van tijdelijk werklozen met behoud 75% uitkering in de zorgsector en het onderwijs;
    • Het presteren van vrijwillige overuren.

Omdat de nood aan personeel momenteel acuut is in meerdere instellingen, had Unisoc voorgesteld om gemeenschappelijk via de NAR aan de regering aan te geven om deze maatregelen te voorzien van 1 januari tot 30 juni 2022. Dit gemeenschappelijk signaal bleek (nog) niet mogelijk. Er werd aan de minister van Werk gevraagd om zo snel als mogelijk een tripartiet overleg te organiseren met de betrokken sociale partners om de verlenging van deze maatregelen te bespreken. Dit overleg vond plaats op 13 december 2021 en was positief met het oog op een mogelijke verlenging. Hierover is echter nog geen formeel besluit genomen. Unisoc zal u op de hoogte houden van de ontwikkelingen in dit dossier.

 

Terug naar themafiche