Sociaal akkoord: KB loonnorm en de coronapremie

Op 15 januari al had de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven haar Technisch Verslag uitgebracht over de maximaal beschikbare loonmarge voor de loononderhandelingen in 2021-2022 (zie nieuwsbericht). De beschikbare marge voor de ontwikkeling van de loonkosten bedraagt voor deze periode 0,4% (dit bedrag komt bovenop de loonindexeringen). Op basis van deze marge begonnen de sociale partners van de Groep van 10 IPA-onderhandelingen.

budget

Aangezien deze loonnorm veel te laag was voor de vakbonden, kwamen de sociale partners er niet uit en nam uiteindelijk de regering het roer in handen. De regering besloot daarom om:

    • Zelf via KB de loonnorm vast te leggen;
    • En te voorzien in een coronapremie voor sectoren en ondernemingen die het goed hebben gedaan tijdens de coronacrisis.

 

KB loonnorm

Het korte KB dat de loonnorm voor de loononderhandelingen in 2021-2022 vastlegt, werd op 9 augustus in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd (KB van 30 juli 2021). Het KB bepaalt dat de maximale marge voor de loonkostenontwikkeling voor de periode 2021 - 2022 op 0,4 % wordt vastgelegd. Daarnaast wordt nog eens expliciet vermeld dat indexeringen en baremieke verhogingen steeds gegarandeerd zijn.

Op basis van deze loonmarge zullen de vakbonden op sectoraal niveau onderhandelingen proberen aan te gaan.

 

Coronapremie

Ondernemingen die tijdens de crisis goede resultaten behaalden (deze notie wordt in het KB niet verder gepreciseerd), krijgen in 2021 de mogelijkheid om een eenmalige verhoging toe te kennen in de vorm van een coronapremie van maximum 500 euro, die buiten de loonmarge valt. Het is dus mogelijk om zowel de loonmarge van 0,4% in te vullen, als een coronapremie daarbovenop toe te kennen.

Deze coronapremie wordt geconcretiseerd door middel van de consumptiecheques, een instrument dat vorige zomer door de vorige regering uitgewerkt werd. De lijst van handelaars bij wie de cheque uitgegeven kan worden, wordt nu wel uitgebreid. U kan deze lijst terugvinden in artikel 1 van het KB van 21 juli 2021.

De coronapremie mag worden uitgereikt vanaf 1 augustus 2021 tot 31 december 2021. Daarnaast bepaalt het KB dat het totale bedrag van de door de werkgever toegekend coronapremies niet meer mag bedragen dan 500 euro per werknemer.

De toekenning van de coronapremie in ondernemingen waar tijdens de crisis goede resultaten zijn behaald, moet vervat zijn in een collectieve arbeidsovereenkomst op sectoraal niveau of op ondernemingsvlak. Kan dergelijke overeenkomst niet worden gesloten bij gebrek aan een syndicale delegatie of gaat het om een personeelscategorie waarvoor het niet de gewoonte is dat zulke overeenkomst wordt afgesloten (bijvoorbeeld kaderleden), dan mag de toekenning geregeld worden door een individuele overeenkomst.

Tot slot bepaalt het KB ook het volgende voor alle consumptiecheques, zo ook degene die al uitgereikt werden (bijvoorbeeld in de socialprofitsector): de geldigheidsduur van de cheques worden verlengd tot en met 31 december 2022.

 

Terug naar themafiche IPA 

Terug naar themafiche coronavirus