Coronavirus: consumptiecheques als financiƫle extra in crisistijd

UPDATE | Een van de meest besproken maatregelen uit het pakket dat de regering enkele weken geleden aankondigde, is de consumptiecheques. Met deze cheques wil de regering verschillende doelgroepen ondersteunen: de werknemer die meer koopkracht krijgt, om deze bijkomende inkomsten te spenderen in bepaalde sectoren die het extra nodig hebben door de crisis.  

maltijdcheque

Het KB van 15 juli 2020 geeft aan werkgevers de mogelijkheid om hun werknemers een extra vergoeding te geven, op zeer voordelige wijze. Wanneer aan alle voorwaarden voldaan is, zijn de cheques (die in principe een voordeel alle aard zijn) immers vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdrage, bedrijfsvoorheffing én worden zij aftrekbaar als beroepskosten voor de werkgever. Bovendien worden ze niet in aanmerking genomen voor het berekenen van de loonmassa in het kader van de loonnorm. 

Om de werknemer consumptiecheques te kunnen geven, moet een cao op sectoraal- of op ondernemingsniveau worden afgesloten. Is er geen syndicale afvaardiging in de onderneming, dan moet met elke werknemer een individuele overeenkomst worden afgesloten. Voor de openbare sector moet de toekenning van de consumptiecheque het voorwerp hebben uitgemaakt van een onderhandeling in het daarvoor bevoegde onderhandelingscomité. 

De cheques worden uitgegeven met een maximale waarde van 10 euro per cheque en met een maximale totale waarde van 300 euro per werknemer. Ze kunnen aangekocht worden bij de inrichtingen waar ze kunnen worden uitgegeven, of via een erkende uitgever van cheques (Sodexho, Edenred, Monizze). De consumptiecheques kunnen geheel noch gedeeltelijk voor geld omgeruild worden. 

De cheques moeten op naam staan van de werknemer die ze ontvangt. Ze mogen uitgegeven worden tot en met 31 december 2020 en zijn maximaal geldig tot 7 juni 2021. Het KB treedt in werking op 17 juli 2020. 

Het is belangrijk dat aan alle voorgaande voorwaarden voldaan is. Indien niet, dan zullen de cheques beschouwd worden als loon waarop sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn en belast worden. Consumptiecheque mogen niet verleend worden ter vervanging of ter omzetting van loon, premies, voordelen in natura of van enig ander voordeel of van een aanvulling bij het voorgaande. 

Werknemers kunnen de cheques besteden in de ondernemingen die in de horecasector resorteren, en bij sportverengingen (voor wie een federatie, erkend of gesubsidieerd door de gemeenschappen, bestaat of behoren tot een van de nationale federaties) of culturele ondernemingen die erkend/goedgekeurd/gesubsidieerd door de bevoegde overheid. Tot slot werden ook de kleine handelszaken toegevoegd aan de lijst waar de cheques kunnen uitgeven worden. Dit zijn handelszaken die niet meer dan één criterium overschrijden uit volgende lijst:  

    • Jaargemiddelde van het personeelsbestand: 10; 
    • Jaaromzet, exclusief de belasting over de toegevoegde waarde: 700 000 euro; 
    • Balanstotaal: 350 000 euro (art. 15/1 §1 Wetboek Vennootschappen). 

 

Het KB spreekt enkel over papieren cheques. Ondertussen werd in de Kamer een wetsvoorstel goedgekeurd om de cheques ook via de elektronische weg te kunnen ontvangen.  

Opgelet: dit wetsvoorstel werd goedgekeurd en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 17 augustus 2020. Om het te raadplegen, klik hier.

Herinnering: voor de federale gezondheidssectoren (onder meer ziekenhuizen en thuisverpleging) werd in een wet budget voorzien om deze consumptiecheques te financieren voor werknemers uit deze federale sectoren. Dit wetsvoorstel is ondertussen goedgekeurd in De Kamer.  

Zodra de wetsvoorstellen gepubliceerd zijn, zullen wij ze op onze website publiceren. 

 

 

Terug naar themafiche