Coronavirus: code geel wordt gedeactiveerd, de barometer verdwijnt

Zoals aangekondigd in ons nieuwsbericht, zou het Overlegcomité in april – en later verlengd naar mei – de laatste maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus evalueren. Dit is nu gebeurd, met als conclusie dat ze (bijna allemaal) afgeschaft worden. Een laatste overzicht.

divers (7)

Op het federale niveau waren nog twee regels in voege: het verplicht dragen van een mondmasker op de trein, en het PLF-formulier voor personen die buiten de Europese Unie hun hoofdverblijfplaats hadden of geen nationaliteit van een van de Europese Unie-landen hadden.

De mondmaskerplicht op het openbaar vervoer verviel op 23 mei. Voor reizen geldt vanaf dezelfde datum enkel nog een verbod om naar België te reizen voor personen die zich 14 dagen vooraf in een land bevonden dat als heel hoog risico gebied wordt gekenmerkt, met uitzondering van essentiële reizen naar het Belgisch grondgebied. Enkel in geval van deze uitzondering is het nog verplicht om het PLF-formulier in te vullen.

De mondmaskerplicht blijft gehandhaafd in ziekenhuizen, medische kabinetten en apotheken – dit wordt geregeld op regionaal niveau.

Zoals reeds aangekondigd in ons nieuwsbericht, zou ook de geldigheid van de generieke gids eindigen op 11 mei. De geldigheid is inderdaad sinds 11 mei afgelopen en de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk hebben deze niet meer verlengd, omdat de situatie dit niet vereist. Uiteraard blijft de gids een interessant handvat wanneer zich een virusuitbraak voordoet in de onderneming of wanneer de werkgever inspiratie zoekt om het veilig op het werk te houden.

 

Terug naar themafiche