Coronavirus: code geel is ingegaan

Na bijna twee jaren COVID-19-virus in België en een lange stroom aan maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt nu de eindfase ingezet. Code geel van de barometer werd ingevoerd via het KB van 5 maart 2022, wat betekent dat enkel het minimum aan maatregelen wordt gehandhaafd, zoals de verplichting tot het dragen van mondmaskers in ziekenhuizen. De beperkingen rond bijeenkomsten vervallen, net zoals social distancing en hygiënemaatregelen. Ook telewerk is niet meer aanbevolen.

divers (7)

De regering heeft besloten om vanaf 7 maart code geel van de corona-barometer in te laten gaan. Dit heeft volgende implicaties.

De verplichting tot het voorzien van hygiënemaatregelen in de horeca, in de cultuur, in de sport, voor evenementen en voor consumenten die een onderneming bezoeken, vervalt. Verder is er ook geen verplichting meer tot het gebruiken van een luchtkwaliteitsmeter.

Alle beperkingen voor georganiseerde evenementen vervallen, zowel voor openbare als privé-evenementen. Er is geen compartimentering meer en ook de massa-evenementen kunnen doorgaan zonder enige beperking. Dat betekent ook dat het Covid Safe Ticket niet meer mag gevraagd worden. Er moet geen rekening meer gehouden worden met de luchtkwaliteitsnormen zoals opgelegd in het KB van 28 oktober 2021 – de regels rond luchtkwaliteit in de Welzijnswetgeving blijven uiteraard wel geldig.

De verplichting tot social distancing vervalt, en meer specifiek dus ook voor markten.

Het mondmasker blijft wel verplicht op openbaar vervoer en in ziekenhuizen. Voor het overige zijn er geen verplichtingen om het mondmasker nog te dragen, ook niet in onderwijs.

Het blijft natuurlijk wel toegestaan om een mondmasker te dragen in openbare plaatsen voor wie dat wenst.

Het telewerk wordt uit het KB van 28 oktober 2021 gehaald en is niet meer verplicht, noch aanbevolen. Let wel: de (aangepaste versie van de) generieke gids blijft nog in voege (zie ook ons nieuwsbericht). De sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk bepaalden dat de waakzaamheidsfase inwerking trad op 7 maart 2022. Dit betekent dat bepaalde maatregelen op het werk wel nog moeten gehandhaafd blijven, zoals goede verluchting, sterk aanbevolen gebruik van CO2-meters, en voldoende afstand houden. Indien de onderneming toelaat om nog te telewerken, dan geeft de gids enkele goede praktijken mee om telewerk te regelen.

Het Passenger Locator Form zou vervallen op 11 maart, hiervoor is nog een wetswijziging nodig. Zodra deze wijziging gepubliceerd is, passen wij het nieuwsbericht aan.

Code geel blijft voorlopig van toepassing tot 27 april 2022, maar dit kan steeds gewijzigd worden.

 

Terug naar themafiche