Coronavirus: wat met de preventiemaatregelen op de werkplek vanaf 11 mei?

Zoals vermeld in een eerder nieuwsbericht, is de nieuwe "generieke gids" op 7 maart gepubliceerd en vervangt deze de "generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan". Verder is de pandemiewet op 11 maart opgeheven, wat betekent dat een einde is gekomen aan de epidemische noodsituatie. Ten slotte bepaalt een koninklijk besluit dat de generieke gids twee maanden na het einde van de noodtoestand niet langer van toepassing is. Welke gevolgen geven deze wijzigingen vanaf vanaf 11 mei? Een stand van zaken.

generieke gids 2022.JPG

Zoals hierboven aangehaald, is de nieuwe generieke gids algemener van opzet dan zijn voorganger: hij is bedoeld om in elke epidemie of pandemie te worden toegepast. Doel is te voorzien in een structureel kader dat verder reikt dan de gezondheidscrisis door het coronavirus en dat in de toekomst kan worden ingezet in geval van een nieuwe crisis. Daarom werd het koninklijk besluit van 11 februari 2022 genomen. Dit koninklijk besluit integreert de generieke gids in titel 2 van boek I van de codex voor het welzijn op het werk, in een nieuw hoofdstuk getiteld "Bijzondere preventiemaatregelen in geval van een epidemie of pandemie".

Het koninklijk besluit bepaalt dat de werkgever gedurende een periode van twee maanden na het einde van de noodtoestand ten minste de specifieke en passende preventieve maatregelen neemt die tijdens fase 1 van toepassing zijn. Dit is de "waakzaamheidsfase": de verspreiding van het virus is onder controle, maar het is noodzakelijk waakzaam te blijven omdat besmettelijke uitbraken kunnen opduiken, zodat preventiemaatregelen moeten worden genomen om de epidemie in de onderneming onder controle te houden (ventilatie, social distancing, enz.).

Het einde van de noodtoestand valt echter samen met 11 maart, de datum van bekendmaking in het Belgisch Staatsblad van de wet tot intrekking van de pandemiewet. Dit betekent dat de nieuwe generieke gids en in het bijzonder de maatregelen van de waakzaamheidsfase na 10 mei niet langer van toepassing zullen zijn. Vanaf 11 mei zal de generieke gids, die structureel geïntegreerd is in de codex welzijn op het werk, stand-by zijn en indien nodig opnieuw geactiveerd kunnen worden in geval van een nieuwe epidemische noodtoestand die door de koning wordt afgekondigd.

Vanaf 11 mei zullen de werkgevers de preventiemaatregelen moeten naleven die standaard zijn voorzien in de codex welzijn op het werk, zoals reeds het geval was vóór de coronacrisis.

 

Terug naar themafiche