Werkgeversgroeperingen : advies NAR en aangekondigde hervorming in 2017
Op 25 oktober 2016 bracht de Nationale Arbeidsraad op eigen initiatief een advies uit t.a.v. de minister van Werk. In dat advies nr. 2004 vragen de sociale partners een jaarlijkse monitoring om hen te informeren over de ontwikkelingen van de bestaande groeperingen. De gelegenheid voor ons om even stil te staan bij de toekomst van het systeem.
In overeenstemming met de huidige regelgeving, vraagt de minister van Werk het advies van de NAR over elke vraag tot toelating neergelegd door een werkgeversgroepering. De sociale partners analyseren dus elk dossier en brengen hun advies uit aan de minister. Het staat hem vrij om dit advies te volgen of niet.
Jaarlijkse monitoring
Sinds de hervorming van het systeem in 2014, stellen we vast dat er meer aanvragen zijn. Dit bevestigt de groeiende belangstelling van de ondernemingen voor het systeem van de werkgeversgroeperingen. Tientallen werknemers werken momenteel in dat kader in het ganse land. Hoewel er nog geen sprake is van een ware revolutie, noteren we toch een groeiende belangstelling voor de voordelen die het systeem van de werkgeversgroepering biedt.
Om de ontwikkeling te volgen van de bestaande werkgeversgroeperingen, vraagt de NAR in zijn advies nr. 2004 aan de minister van Werk om een jaarlijkse stand van zaken: welke werkgeversgroeperingen werken (nog) ? Hoeveel werknemers werden er recent aangeworven ? Stelde men verandering van PC vast ? Zijn er nieuwe leden toegetreden tot bestaande werkgeversgroeperingen ? Enz.
Dit overzicht zou ten andere ook informatie opleveren over de goede praktijken en de succesfactoren van de groeperingen.
Aangekondigde hervorming: wetsontwerp «werkbaar werk»
We herinneren eraan dat het huidig juridisch stelsel van de werkgeversgroeperingen een voorlopig stelsel is dat nog aangevuld moet worden om een mogelijk afglijden van het systeem te voorkomen.
Zoals we al aangaven in ons Nieuws van 21 juni 2016, hebben de onderhandelingen over een CAO van de NAR ter vervollediging van het juridisch kader van de werkgeversgroepering niet geleid tot een akkoord onder sociale partners.
Het was dus aan de federale regering om de knoop door te hakken. Zij heeft uiteindelijk besloten een hoofdstuk over de werkgeversgroepering op te nemen in haar berucht wetsontwerp over werkbaar werk (of “wet Peeters”). De Ministerraad van 28 oktober 2016 keurde het voorontwerp van wet goed.
De Kamer van Volksvertegenwoordigers moet weliswaar nog stemmen over dit wetsontwerp, maar we kennen intussen de grote lijnen van de hervorming van de werkgeversgroepering:
- De groeperingen zullen niet meer dan 50 werknemers mogen tewerkstellen. De Koning kan deze drempel echter verhogen;
- De procedure van toestemming wordt eenvoudiger (de rol van de NAR wordt facultatief);
- Wanneer niet alle leden onder de bevoegdheid vallen van hetzelfde paritaire comité, gebeurt de keuze van bevoegd PC op basis van een van beide onderstaande criteria (a priori zonder prioriteitsvolgorde):
- PC van het lid met het grootste volume van terbeschikkingstellingen,
- PC van het lid met het grootste volume van tewerkstelling van vaste werknemers.
- Indien de drempel van 50 werknemers wordt verhoogd, kan de Koning volgende voorwaarden voorzien voor de groeperingen van meer dan 50 werknemers:
- Het systeem van « user pay » respecteren zoals het nu van toepassing is in de uitzendsector (loon- en arbeidsvoorwaarden van toepassing bij een lid van de groepering zijn ook van toepassing op de werknemers van de groepering, naar rato van de prestaties geleverd bij dat lid). A contrario, zou dit moeten beteken dat de groeperingen van minder dan 50 werknemers zich in elk geval kunnen beperken tot het navolgen van de voorwaarden van toepassing in het paritair comité van de groepering, zoals bepaald in functie van bovenvermelde criteria;
- Een beroep doen op een externe organisator ;
In principe treedt deze hervorming in werking op 1 januari 2017. Het wetsontwerp voorziet echter dat de toelatingen gegeven op die datum “van kracht blijven”.
Terug naar de themafiche