UBO-register: bewijsstukken en administratieve vereenvoudiging

In december 2020 heeft de AA Thesaurie zich tegenover Unisoc geëngageerd om de informatica te ontwikkelen volgens het principe “Only Once” (de statuten werden reeds neergelegd bij de griffie van de ondernemingsrechtbank en een reeks gegevens werden reeds geregistreerd bij de KBO). In de praktijk betekent dit dat de verplichting om bewijsstukken te verstrekken (en dus de administratieve lasten) wordt versoepeld voor personen met een rijksregisternummer of een bisnummer. We bespreken dit dossier hieronder.  

UBO

Op 21 april werd de officiële FAQ van UBO geactualiseerd en hebben wij uiteraard een analyse gemaakt, in het kader van bovengenoemde verbintenis. Op pagina 27 (en verder) van dat document, wordt nuttige informatie verstrekt met betrekking tot de bewijsstukken. Een paragraaf in het bijzonder trok onze aandacht: “Bovendien zijn er informatica-ontwikkelingen aan de gang om de extractie mogelijk te maken van bewijsstukken die reeds in het Belgisch Staatsblad werden gepubliceerd.”

Wij hebben daarop de AA Thesaurie opnieuw geïnterpelleerd om preciseringen te bekomen over de timing van deze ontwikkelingen. Zij konden ons geen exact antwoord geven, maar wel verzekeren dat eraan gewerkt wordt.

Enerzijds betreffen de ontwikkelingen zowel het uittrekken van bewijsstukken uit het Belgisch Staatsblad, als de bij de KBO geregistreerde informatie (en dus werkt de administratie aan een globale administratieve vereenvoudiging). Anderzijds zullen de ontwikkelingen wel vóór 31 augustus 2021 (nieuwe termijn ingevolge het besluit tot uitstel) plaatsvinden, zodat de informatieplichtigen de bewijsstukken kunnen toevoegen en de jaarlijkse bevestiging van de informatie vóór het verstrijken van de termijn kunnen uitvoeren.

Unisoc zal deze zaak op de voet blijven volgen en u op de hoogte houden van alle verdere ontwikkelingen.

 

Terug naar themafiche