Sociale verkiezingen 2024: de eerste stappen van de verkiezingsprocedure
In mei 2024 vinden opnieuw sociale verkiezingen plaats. Om de organisaties uit de socialprofitsectoren hierop voor te bereiden, zal Unisoc op regelmatige basis via nieuwsberichten informatie verschaffen over verschillenden fases van de procedure van de sociale verkiezingen. In een aantal ondernemingen begint vandaag de procedure sociale verkiezingen. Daarom informeren we u vandaag over de eerste stappen van de procedure.
- Voorafgaandelijk informeren
De procedure van de sociale verkiezingen 2024 begint op dag X-60. Dit is 60 dagen voor het aanplakken van het bericht dat de datum van de verkiezingen aankondigt. Deze datum bevindt zich zelf 90 dagen voor de verkiezingsdatum.
Concreet betekent dit dat de werkgever bepaalde informatie zal moeten communiceren 150 dagen voor de datum van de verkiezingen. Dit is 15 december 2023voor degene die de eerst mogelijke verkiezingsdag (13 mei 2024) hebben gekozen.
De werkgever moet zijn werknemers en hun vertegenwoordigers inlichtingen geven over een viertal punten indien het om de verkiezingen van de werknemersvertegenwoordigers voor een comité gaat, en over een vijftal punten indien het om de verkiezing gaat van deze vertegenwoordigers voor een raad.
De informatie moet schriftelijk worden gegeven, gebruikmakend van de modelformulieren beschikbaar op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
De verplichting om de inlichtingen schriftelijk mee te delen belet uiteraard niet dat de werkgever de gegevens die hij heeft meegedeeld mondeling zou toelichten, bijvoorbeeld tijdens een gewone of een buitengewone vergadering van de ondernemingsraad of van het preventiecomité of tijdens een onderhoud met de vakbondsafvaardiging.
De formulieren moeten tevens ter kennis worden gebracht van de representatieve werknemersorganisaties en organisaties van kaderleden. Dit kan via de applicatie van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (zie vorig nieuwsbericht).
De technische bedrijfseenheden
De eerste verkiezingen:
De werkgever informeert over de banden die er bestaan tussen de verschillende exploitatiezetels en de juridische entiteit. Deze informatie laat toe om de technische bedrijfseenheden (TBE) en de samenvoeging van technische bedrijfseenheden waar afzonderlijk de vereiste drempel voor de oprichting van een orgaan niet werd bereikt, vast te stellen (zie eerder nieuwsbericht).
De volgende verkiezingen:
De werkgever informeert over de wijzigingen in de structuur van de onderneming die een invloed zouden kunnen hebben op de technische bedrijfseenheden of op de samenvoeging ervan. Indien er geen wijzigingen zijn sinds de laatste verkiezingen (2020), moet dit enkel meegedeeld worden.
Het tewerkgestelde personeel
De werkgever informeert over het aantal werknemers dat er per categorie in dienst is op X – 60. Het betreft volgende categorieën:
- de arbeiders;
- de bedienden: deze categorie omvat niet alleen de bedienden in strikte zin, maar ook het leidinggevend personeel en de kaderleden waarvan de functies pas op X – 35 definitief zullen zijn vastgesteld;
- de jonge werknemers die jonger dan 25 jaar zullen zijn op de dag van de verkiezingen.
De functies van het leidinggevend personeel
De werkgever informeert over de functies van het leidinggevend personeel. Hij vermeldt de benaming (de titel) en de inhoud (de bevoegdheden) van deze functies. Bij wijze van indicatie, voegt hij er de namen bij van de personen die deze functies uitoefenen. Deze lijst met leidinggevende functies is slechts een voorstel van de werkgever. Vooraleer de werkgever definitief kan beslissen, zal hierover eerst nog geraadpleegd moeten worden.
De kaderleden
De werkgever informeert ook over de functies van de kaderleden. Ter indicatie, vermeldt hij de naam van de personen die deze functies uitoefenen.
Deze informatie moet slechts gegeven worden in de ondernemingen die op X-60 ten minste 30 bedienden tewerkstellen en die gemiddeld ten minste 100 werknemers tewerkstelden. Er wordt vermoed dat ondernemingen die niet aan deze voorwaarden voldoen, geen vijftien kaderleden tewerk te stellen die nodig zijn voor een afzonderlijke vertegenwoordiging van de kaderleden. Indien gemiddeld geen 100 werknemers tewerkgesteld worden (zie nieuwsbericht over de berekening van de drempels), dan zijn er geen verkiezingen voor de ondernemingsraad en kan er bijgevolg ook geen afzonderlijke vertegenwoordiging van de kaderleden zijn.
Net als bij het leidinggevend personeel, zijn de lijst met de functies en de lijst met de kaderleden slechts een voorstel van de werkgever met het oog op de raadpleging. Zij hebben dus geen definitief karakter.
Datum van de aanplakking van het bericht dat de datum van de verkiezingen aankondigt en de datum van de verkiezingen
De werkgever dient te informeren over de dag van de aanplakking van het bericht dat de datum van de verkiezingen aankondigt, en de datum van de verkiezingen zelf. De werknemers en hun vertegenwoordigers krijgen zo een beter idee van de verkiezingskalender die gebaseerd is op dag X en op dag Y.
De datum van de verkiezingen die de werkgever voorstelt is slechts voorlopig. De uiteindelijke datum wordt door de ondernemingsraad of door het preventiecomité vastgesteld in het bericht dat op dag X wordt aangeplakt.
2. De raadpleging
De werkgever moet de werknemersvertegenwoordigers raadplegen over drie punten waarover op X–60 informatie verstrekt moest worden. Hiertoe roept hij de ondernemingsraad, het preventiecomité of de vakbondsafvaardiging samen vóór X – 35, en alleszins nog vooraleer hij beslissingen neemt betreffende de punten waarover er geraadpleegd moet worden.
De technische bedrijfseenheden
De werkgever moet de raad en het comité, of, bij ontstentenis van deze organen, de vakbondsafvaardiging, raadplegen over:
-
- het aantal technische bedrijfseenheden,
- de beschrijving van de technische bedrijfseenheden,
- de samenvoeging van verschillende zetels in technische bedrijfseenheden, de samenvoeging van technische bedrijfseenheden of de samenvoeging van juridische entiteiten in technische bedrijfseenheden.
Het leidinggevend personeel
De werkgever moet de ondernemingsraad en het preventiecomité, of, zo deze organen er niet zijn, de vakbondsafvaardiging, raadplegen over de functies van het leidinggevend personeel en over de lijst van de namen die hij bij wijze van indicatie heeft gegeven.
De kaderleden
De werkgever moet de ondernemingsraad, of, bij ontstentenis van een raad, de vakbondsafvaardiging, raadplegen over de functies van de kaderleden en over de lijst die bij wijze van indicatie werd gegeven. In de ondernemingen die op X-60 minder dan 30 bedienden telden, dient deze raadpleging niet te gebeuren.
De volgende stap in de verkiezingsprocedure is de beslissing van de werkgever op X-35 over de drie punten die het voorwerp van de bovenstaande raadpleging hebben uitgemaakt.
Hier komen we in een volgend nieuwsbericht op terug.
Terug naar themafiche