Non-discriminatie: het beschermde criterium “huidige of toekomstige gezondheidstoestand” wordt vervangen door “gezondheidstoestand”

Op 20 juli heeft de Kamer een wet aangenomen - eergisteren gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad - die een van de 19 door de federale antidiscriminatiewet van 10 mei 2017 beschermde criteria, wijzigt. Het criterium “huidige of toekomstige gezondheidstoestand” wordt dus kortweg “gezondheidstoestand”. Over deze herziening van de wetgeving had de NAR een positief advies uitgebracht; ze komt ten andere ook overeen met een van de aanbevelingen van de EVA-commissie (evaluatie federale anti-discriminatiewetgeving).

diversité (3)

Deze wet heeft tot doel de reikwijdte van dit beschermde criterium te verruimen, zodat ook de voormalige gezondheidstoestand door de antidiscriminatiewet wordt beschermd. Hierdoor wordt tevens het beschermde criterium van de antidiscriminatiewet in overeenstemming gebracht met wat wordt voorgeschreven in de intersectorale collectieve arbeidsovereenkomst nr. 38 van 6 december 1983 betreffende de werving en selectie van werknemers, herbevestigd door de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 95 van 10 oktober 2008 betreffende de gelijke behandeling gedurende alle fasen van de arbeidsrelatie, die reeds het beschermde criterium “medisch verleden” bevat.

Daarom heeft de Nationale Arbeidsraad dit initiatief unaniem onderschreven in zijn advies nr. 2.266 van 21 december 2021. Deze wetswijziging komt ook overeen met een van de aanbevelingen van de EVA-commissie.

Precisering: deze wetswijziging verandert niets aan de redenering die geldt op het gebied van non-discriminatie. Met andere woorden, een direct of indirect verschil in behandeling op grond van de gezondheidstoestand vormt geen discriminatie indien het gerechtvaardigd is, d.w.z. indien het gebaseerd is op een legitiem doel en indien de middelen die worden aangewend om dit doel te bereiken, passend en noodzakelijk zijn.

 

Terug naar de themafiche