Commissie voor de evaluatie van de antidiscriminatiewetten formuleert 73 aanbevelingen

De Commissie voor de evaluatie van de federale antidiscriminatiewetten ("EVA-Commissie"), die in 2015 bij koninklijk besluit is ingesteld en is samengesteld uit vertegenwoordigers van de sociale partners (waaronder Unisoc), maar ook leden van de rechterlijke macht, de advocatuur en het maatschappelijk middenveld, heeft haar eindverslag gepubliceerd na een werk van lange adem. Het bevat 73 aanbevelingen ter versterking en verbetering van deze wetgeving.

diversité (3)

De afdeling Gelijke Kansen van de Federale Overheidsdienst Justitie, die het secretariaat van de EVA-Commissie waarnam, publiceerde het eindverslag met de titel "Bestrijding van discriminatie, haatboodschappen en haatmisdrijven: een gedeelde verantwoordelijkheid".

De drie federale antidiscriminatiewetten, de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie ("Antidiscriminatiewet"), de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen ("Genderwet") en de wet van 30 juli 1981 ter bestrijding van bepaalde door racisme of vreemdelingenhaat geïnspireerde daden, hervormd bij de wet van 10 mei 2007 ("antiracismewet"), worden in beginsel om de vijf jaar geëvalueerd door een evaluatiecommissie die door de regering wordt aangesteld. In dit geval heeft de evaluatie door een reeks moeilijkheden langer geduurd dan verwacht.

Het verslag, dat aanbevelingen op verschillende gebieden bevat (goederen en diensten, huisvesting en werkgelegenheid - zowel in de private als in de publieke sector), werd bezorgd aan de staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit, Sarah Schlitz, en aan de voorzitster van het Parlement, Éliane Tillieux. Het is nu aan de regering en het parlement om deze voorstellen te analyseren en er een vervolg aan te geven via wetgevende initiatieven.

Als lid van de EVA-Commissie heeft Unisoc actief bijgedragen aan de werkzaamheden. Zij heeft altijd een evenwichtspositie verdedigd: enerzijds het belang van de bestrijding van discriminatie en anderzijds de ondernemingen niet administratief te overbelasten en de noodzaak om bepaalde beginselen van de rechtsstaat te handhaven.

Wij zullen dit standpunt in de toekomst blijven verdedigen en houden u op de hoogte van initiatieven volgend op de publicatie van het verslag van de EVA-Commissie, dat hier kan worden geraadpleegd.

 

Terug naar themafiche