Doelgroepvermindering voor nieuwe aanwervingen: wijziging vanaf 2022

Sinds 2016 konden werkgevers die hun eerste werknemer in dienst namen, voor onbeperkte duur genieten van een volledige vrijstelling van de basisbijdragen voor de sociale zekerheid. Vanaf 1 januari 2022 zullen de regels veranderen en zal met name deze volledige vrijstelling worden vervangen door een forfaitaire vermindering. De principes zijn vastgelegd in de programmawet van 27 december 2021. De modaliteiten zijn vervat in een koninklijk besluit dat onlangs in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd.

budget

Er zijn verschillende doelgroepverminderingen, waarvan de vermindering voor de eerste aanwervingen wellicht de bekendste is. De structurele lasten voor de werkgever worden verlaagd door een vermindering van de socialezekerheidsbijdragen (voor de werkgever) op het maandloon van de eerste zes in dienst genomen werknemers. Voor de eerste werknemer ging het tot 1 januari 2022 om een volledige vrijstelling van socialezekerheidsbijdragen. Voor de volgende vijf werknemers gaat het om een forfaitaire vermindering. Tot 31 december 2021 betekende dit dat de werkgever geen socialezekerheidsbijdragen hoefde te betalen voor zijn eerste werknemer. Vanaf 1 januari 2022 verandert er het een en ander, hoofdzakelijk in drie opzichten.

Einde van de volledige vrijstelling

De vermindering voor de eerste aanwerving zal niet langer bestaan uit een volledige vrijstelling van de basisbijdragen voor de sociale zekerheid van de werkgever, maar uit een forfaitaire vermindering met een maximum van 4.000 euro per kwartaal. Deze vermindering blijft voor onbepaalde tijd van kracht en betreft zowel de werkgevers die reeds van de vermindering profiteren als toekomstige werkgevers.

Deze wijziging heeft voornamelijk betrekking op de vermindering die wordt toegepast op de hogere lonen. Zolang de verschuldigde socialezekerheidsbijdragen (na aftrek van een eventueel forfait, lage- of hogelonengrens) minder dan 4.000 euro bedragen, verandert er dus niets.

Termijn voor “heraanwerving”: 12 maanden

Een werkgever die geen werknemer meer in dienst heeft gedurende een periode van 12 opeenvolgende maanden, wordt als een nieuwe werkgever beschouwd en zal recht hebben op de doelgroepvermindering eerste aanwerving. Tot nu toe was deze wachttijd vier kwartalen.

Een vereniging heeft bijvoorbeeld al twee jaar geen personeel in dienst vanwege de crisis. Het zal opnieuw van de vermindering kunnen genieten als het opnieuw personeel zou aannemen.

Definitie van de TBE

Tot dusver was het begrip technische bedrijfseenheid (TBE) voor de toepassing van deze doelgroepvermindering niet uitdrukkelijk door de wetgever omschreven en gaf het aanleiding tot rechtsonzekerheid die soms door de rechtbank moest worden opgelost.

Daarom werd het begrip TBE nu gedefinieerd. Het is de eenheid die bestaat tussen verschillende juridische entiteiten, met een bewezen sociale band door middel van het bestaan van ten minste één gemeenschappelijke persoon, onafhankelijk van zijn functie binnen de entiteiten, en een eenheid die tot uitdrukking komt in een sociaal-economische onderlinge afhankelijkheid.

Voor meer uitleg over de wijzigingen vanaf 1 januari 2022 verwijzen wij u naar de administratieve instructies van de RSZ.

 

Terug naar themafiche