Coronavirus: verlenging van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona”

Omdat er nog zeer veel ondernemingen nood hebben aan het gebruik van het stelsel tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona”, besliste de federale regering al om het stelsel van overmacht “corona” te verlengen tot 31 augustus (deze instructies stonden al op de website van de RVA). In een vandaag gepubliceerd KB worden een aantal maatregelen gelinkt aan de tijdelijke werkloosheid overmacht “corona” verlengd tot 31 augustus 2020. Vanaf 1 september kan er door bepaalde ondernemingen in moeilijkheden ook nog gebruik gemaakt worden van het stelsel, zij het onder strengere voorwaarden.

RVA-ONEm.PNG

Verlengingen

Het stelsel zoals het nu bestaat onder het KB van 30 maart 2020, werd voor alle ondernemingen verlengd tot 31 augustus 2020. We herhalen nog even de voordelen van het stelsel. De werknemer ontvangt een dagbedrag werkloosheidsuitkering gelijk aan 70% van het begrensd gemiddeld dagloon. Daarboven komt een bedrag van 5,63 euro per dag tijdelijke werkloosheid, eveneens betaald door de RVA.

Verder geldt het stelsel ook voor werknemers die de pensioenleeftijd van 65 jaar gepasseerd zijn en blijft de aangifte van de tijdelijke werkloosheid vereenvoudigd. Werknemers die tijdelijk werkloos zijn, op brugpensioen zijn of in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag zitten, kunnen nog bijkomend in de vitale sectoren werken tot 31 augustus 2020.

Een tijdelijke werkloze die bovendien voorafgaand aan de eerste dag tijdelijke werkloosheid reeds drie maanden een bijkomende activiteit uitoefende, mag dat tot 31 augustus blijven doen zonder (deels) verlies van zijn uitkering.

Het artikel dat een vrijstelling verleent van de verplichting tot aanvoering van verantwoordingsstukken voor de tijdelijke werkloosheid en de uitbetaling van de uitkering door de RVA op eenvoudig verzoek van de werknemer, wordt echter niet verlengd. Er zal dus opnieuw een geldige uitkeringskaart moeten voorgelegd worden voordat de uitbetalingsinstelling een uitkering kan betalen.

Voor meer details over het huidige stelsel tijdelijke werkloosheid wegens overmacht verwijzen we naar de website van de RVA.

Nieuw stelsel tijdelijke werkloosheid overmacht vanaf 1 september

Het KB geeft echter ook de mogelijkheid aan bepaalde ondernemingen om na 31 augustus 2020 nog te kunnen gebruik maken van het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona”, tot 31 december 2020. Om in aanmerking te komen voor dit stelsel, moet de onderneming voldoen aan de voorwaarden van een onderneming die “uitzonderlijk hard getroffen” is. Dit betekent dat de piste die lang op tafel lag, om een aantal sectoren (toerisme, cultuur, evenementen en horeca) te bepalen die ook vanaf 1 september verder konden blijven genieten van de soepele tijdelijke werkloosheid overmacht niet weerhouden werd. Om meer op maat te werken en om geen onderscheid te maken tussen sectoren, wordt op basis van een criteria op ondernemingsniveau gewerkt.

Om te bepalen of een onderneming “uitzonderlijk hard getroffen” is, worden het aantal dagen tijdelijke werkloosheid (economische + overmacht) in een onderneming in een breuk over het aantal aangegeven gewerkte dagen bij de RSZ gezet, voor de periode van het tweede kwartaal van 2020. Is het aantal dagen tijdelijke werkloosheid gelijk aan minstens 20%, dan wordt de onderneming gecategoriseerd als “uitzonderlijk hard getroffen”, en kan ze nog tot het einde van het jaar nog gebruik maken van de tijdelijke wekloosheid overmacht “corona”

De minister van werk zal bovendien via een Ministerieel Besluit nog kunnen bepalen dat bepaalde sectoren ook in aanmerking kunnen komen voor deze regeling tijdelijke werkloosheid overmacht. Het zal gaan om de sectoren waar de economische activiteit en de tewerkstelling gevoelig verlaagd zijn door de door de Minister van Binnenlandse Zaken genomen dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken. Hiermee bedoelt men eigenlijk de situatie waarin de minister van Binnenlandse zaken door een nieuwe uitbraak van het coronavirus, opnieuw tot (gedeeltelijke) lockdown-maatregelen zou beslissen (niet noodzakelijk voor het hele grondgebied, maar eventueel zelf voor een bepaalde regio).

Indien een onderneming hiervoor in aanmerking komt, dan zijn de regels en voorwaarden zoals hoger beschreven voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona”, van toepassing (verhoogde uitkering van 70% plus 5,63 euro per dag tijdelijke werkloosheid, vereenvoudigde aangifte, vrijstelling voor cumul uitkering met bijberoep,...). ook hier wordt de vereenvoudigde elektronische aangifte zonder verantwoordingsstukken uitgesloten. De verantwoording wordt hier gemaakt door het bewijs van minstens 20% tijdelijke werkloosheid in het tweede kwartaal (deze controle kan door de RVA gebeuren via de RSZ-aangiften).

Tot slot werd er nog een bijkomend KB gepubliceerd, dat een beperkt aantal artikelen uit het KB van 30 maart m.b.t. tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona” nog verlengt: er is nog steeds geen wachttijd voor de tijdelijk werkloze, de uitkering blijft verhoogd tot 70% en er is een minimum dagbedrag aan uitkering. Alle andere voorwaarden zijn echter geschrapt. Het KB wijzigt met andere woorden slechts een beperkt aantal voorwaarden van de reguliere vorm van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, voor het overige zijn de normale regels voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht van toepassing.

Indien een onderneming geen beroep zou kunnen doen op tijdelijke werkloosheid overmacht “corona”, kan ze indien ze aan de voorwaarden voldoet beroep doen op tijdelijke werkloosheid om economische redenen. We brengen in herinnering dat een aantal regels van dit laatste stelsel versoepeld worden tussen 1 september en 31 december 2020. Opmerking: in dit stelsel “economische redenen” krijgt de werknemer wel een uitkering van 70% (i.p.v. 65%), maar geen 5,63 euro complement per dag van de RVA.

 

Terug naar themafiche