Coronavirus: update MB essentiële en niet-essentiële diensten voor de fase vanaf 11 mei

Tijdens haar vergadering op 6 mei heeft de Nationale Veiligheidsraad haar eerste stap in de afbouwstrategie positief geëvalueerd, waardoor de volgende stap in de exitstrategie op 11 mei plaats kan vinden. Om deze fase door te kunnen laten gaan zijn een aantal nieuwe maatregelen nodig, en moesten de maatregelen uit het MB van vorige week verlengd worden.

exit strategy

De maatregelen besproken in ons nieuwsbericht van 1 mei blijven komende week van toepassing. Zo zijn de regels voor essentiële ondernemingen en niet-essentiële ondernemingen onveranderd gebleven, net als de regels van toepassing voor het openbaar vervoer.

We identificeren in het nieuwe MB voor onze sectoren twee nieuwe relevante bepalingen.

    1. De lessen en activiteiten in het kleuter-, lager en secundair onderwijs worden geschorst, behoudens deze bepaald door de onderwijsinstellingen voor de proefdag van 15 mei 2020. Opvang wordt echter verzekerd. Het personeel en alle leerlingen vanaf de leeftijd van 12 jaar zijn ertoe gehouden om de mond en de neus te bedekken met een masker of elk ander alternatief in stof.

De scholen mogen nieuw pedagogisch materiaal ter beschikking stellen van de leerlingen thuis.

De internaten, opvangtehuizen en permanente opvangtehuizen blijven open.

Hoger onderwijsinstellingen werken enkel via afstandsonderwijs, met uitzondering van de stages voor de studenten die een bijdrage kunnen leveren aan de zorg.

    1. De ondernemingen die goederen of diensten aanbieden aan consumenten mogen openen, indien ze de voorwaarden voor niet-essentiële ondernemingen naleven.
      Voor de toepassing van het koninklijk besluit wordt verstaan onder :
        • "onderneming": elke natuurlijke of rechtspersoon die op duurzame wijze een economisch doel nastreeft ;
        • "consument": elke natuurlijke persoon die handelt voor doeleinden die niet onder zijn commerciële, industriële, ambachtelijke activiteit of activiteit van een vrij beroep vallen.

Geldigheidsduur

Deze maatregelen en de maatregelen besproken in ons vorige nieuwsbericht zijn geldig tot 17 mei 2020.

Beroeps- en amateursportwedstrijden geannuleerd tot en met 31 juli 2020.

Voor de volgende fase van de afbouwstrategie (18 mei) zullen we nog een nieuw MB mogen verwachten.

 

Terug naar themafiche