Coronavirus: soepele tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona” verlengd tot 30 juni

Omdat heel wat sectoren nog maar weinig perspectief hebben om hun activiteiten volledig te ontplooien, hadden de werkgeversorganisaties (o.a. Unisoc) aan de regering gevraagd om de soepele tijdelijke werkloosheid "Corona" te verlengen tot 30 juni 2021. De regering had deze beslissing al genomen in februari, en na een gemeenschappelijk advies binnen het beheerscomité van de RVA, heeft de RVA recent ook haar website aangepast om te communiceren over de verlenging van de maatregel tot 30 juni.

RVA-ONEm.PNG

Ondernemingen die nood hebben aan tijdelijke werkloosheid, zullen door deze maatregel verder kunnen gebruik maken van het soepel systeem van tijdelijke werkloosheid "Corona" dat we nu al enkele maanden kennen (zonder dat zij moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden). Het kan gaan om een volledige schorsing van de arbeidsovereenkomst, of om een gedeeltelijke schorsing (waarbij de werknemer nog een of meerdere dagen werkt).

De onderneming kan bijgevolg een eenvoudige verklaring via een ASR 5 scenario verrichten, waarbij “coronavirus” moet worden vermeld als reden voor de overmacht. Als de werkgever reeds tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen heeft aangevraagd, kan hij eenvoudig overstappen naar tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona” via de aangifte. De werknemer kan een uitkering aanvragen via het vereenvoudigde formulier C3.2-werknemer-corona.

De tijdelijke werkloosheid overmacht “corona” blijft ook gelden voor werknemers die niet ziek zijn, maar wel in quarantaine moeten en voor de werknemers die niet kunnen werken omdat zij hun kind moeten kunnen opvangen wegens sluiting van de school of opvang. In die gevallen moet de werknemer aan zijn werkgever nog steeds respectievelijk een quarantaineattest of een attest van sluiting (tenzij het om een algemene maatregel uitgaand van één van de gemeenschappen gaat) kunnen voorleggen. De werkgever moet de attesten ter beschikking houden van de RVA (voor eventuele latere controles).

De uitkering bedraagt 70% van het begrensde loon (2.754,75€ per maand) en een supplement van 5,63€ per dag tijdelijke werkloosheid, betaald door de RVA. Tot 30 juni 2021 is de bedrijfsvoorheffing op de uitkering verlaagd tot 15%.

Deze regeling geldt tot 30 juni 2021. Er zijn momenteel al gesprekken gaande over de periode vanaf 1 juli. Daarover houden we jullie natuurlijk geïnformeerd.

De RVA heeft zijn website en zijn FAQ aangepast. Op 7 mei 2021 werd eveneens een KB gepubliceerd om de reglementering van de RVA aan te passen.

 

Terug naar themafiche