Coronavirus: geen ouderschapsverlof, maar tijdelijke werkloosheid voor ouders in geval sluiting scholen of opvang

UPDATE

UPDATE | Op 1 september 2020 hebben alle scholen en de meeste opvanggelegenheden hun activiteiten, in verhoogde waakzaamheid, hervat. Het gebeurt echter dat een kind (of leraar)op een school of in de opvang besmet blijkt met het coronavirus en daardoor de school of opvang van de ene dag op de andere (deels) moet sluiten en het kind thuis in quarantaine moet. Hetzelfde kan gebeuren voor een gehandicapt kind dat om deze reden niet naar de instelling kan. Aangezien het stelsel corona-ouderschapsverlof afliep op 30 september, kwamen ouders zo in acute nood voor de opvang van hun kind(eren). Een oplossing werd nu door de Kamer gevonden in de tijdelijke werkloosheid.

congés (5)

Het parlement keurde op 8 oktober een wetsvoorstel goed (document 8 is het laatst door de commissie Sociale Zaken goedgekeurde document), dat onmiddellijke toegang tot het stelsel tijdelijke werkloosheid wegens overmacht geeft aan ouders die plots geconfronteerd worden met gesloten scholen of opvang en hun kinderen moeten opvangen, waardoor zij niet kunnen werken. Oorspronkelijk werd voorgesteld om het corona-ouderschapsverlof te verlengen voor deze situaties, maar dat voorstel is gewijzigd naar tijdelijke werkloosheid.

Op 30 oktober werd de wet tot het openstellen van tijdelijke werkloosheid overmacht corona voor werknemers in geval van sluiting van de school, opvang of centrum voor opvang voor personen met een handicap van hun kind, gepubliceerd in het Staatsblad.

Het stelsel geeft een recht (zonder veto voor werkgever) aan de werknemer om voor zijn minderjarig kind of zijn gehandicapt kind te zorgen indien de school/opvang of de instelling waar het kind verblijft, gesloten is*. Dit recht duurt zolang het kind niet terug kan naar de school/opvang/instelling. De werknemer dient de werkgever onmiddellijk in te lichten. De school of opvang geeft hiertoe een attest aan de werknemer. Met dit attest kan de werkgever een ASR WECH 5 scenario verrichten, voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

De werknemer krijgt een tijdelijke werkloosheidsuitkering (70% geplafonneerd brutoloon), en de bijhorende dagelijkse toeslag van 5,63 euro.

Het stelsel treedt retroactief in werking op 1 oktober, en is verlengd tot 31 maart 2021

Meer info vindt u op de website van de RVA.

Opmerkingen:

    • Er kan met de werknemer natuurlijk steeds gekeken worden naar een combinatie tussen:
      • Thuis werken en de opvang van kinderen;
      • En/of op de werkvloer werken en de opvang van kinderen.
    • In bepaalde communicatie wordt gesproken van een “verlof”, maar juridisch gezien gaat het om tijdelijke werkloosheid.

 

*Wettekst:

De werknemer heeft het recht om, zonder loonbehoud, van het werk afwezig te zijn:

  1. wanneer een minderjarig kind dat met hem samenwoont hetzij niet naar zijn kinderdagverblijf kan gaan, hetzij niet naar school kan gaan, omdat het kinderdagverblijf, de klas of de school waarvan het deel uitmaakt wordt gesloten als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 te beperken;
  2. wanneer hij een gehandicapt kind ten laste heeft, ongeacht de leeftijd van dat kind, en dat kind niet naar een centrum voor opvang van gehandicapte personen kan gaan, omdat dit centrum wordt gesloten als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 te beperken.

 

Terug naar themafiche