Coronavirus: soepele tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona” opnieuw opengesteld voor alle ondernemingen

Een van de steunmaatregelen die de federale regering heeft genomen, onder meer op vraag van Unisoc, is het opnieuw openstellen van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona” voor alle ondernemingen en werknemers (zie ons nieuwsbericht voor de overige steunmaatregelen).

RVA-ONEm.PNG

Ondernemingen die nood hebben aan tijdelijke werkloosheid, kunnen opnieuw gebruik maken van het systeem, zonder dat zij moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het kan gaan om een volledige schorsing van de arbeidsovereenkomst, of om een gedeeltelijke schorsing (waarbij de werknemer nog een of meerdere dagen werkt).

De voorwaarde dat de onderneming uitzonderlijk hard getroffen moet zijn of tot een uitzonderlijk hard getroffen sector moet behoren, vervalt dus. Ook de procedure om de tijdelijke werkloosheid overmacht “corona” aan te vragen wordt weer vereenvoudigd. De onderneming kan bijgevolg een eenvoudige verklaring via een ASR 5 scenario verrichten, waarbij “coronavirus” moet worden vermeld als reden voor de overmacht. Als de werkgever reeds tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen heeft aangevraagd, kan hij eenvoudig overstappen naar tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona” via de aangifte. De werknemer kan een uitkering aanvragen via het vereenvoudigde formulier C3.2-werknemer-corona.

De tijdelijke werkloosheid overmacht “corona” blijft ook gelden voor werknemers die niet ziek zijn, maar wel in quarantaine moeten en voor de werknemers die niet kunnen werken omdat zij hun kind moeten kunnen opvangen wegens sluiting van de school of opvang. In die gevallen moet de werknemer aan zijn werkgever nog steeds respectievelijk een quarantaineattest of een attest van sluiting (tenzij het om een algemene maatregel uitgaand van één van de gemeenschappen gaat) kunnen voorleggen. De werkgever moet de attesten ter beschikking houden van de RVA (voor eventuele latere controles).

De uitkering bedraagt 70% van het begrensde loon (2.754,75€ per maand) en een supplement van 5,63€ per dag tijdelijke werkloosheid, betaald door de RVA. Tot 31 maart 2021 is de bedrijfsvoorheffing op de uitkering verlaagd tot 15%.

De maatregel gaat retroactief in vanaf 1 oktober 2020 (daar de maand oktober al voorbij is, zal deze maatregel in oktober weinig/geen effect hebben) en geldt alvast tot 31 maart 2021. Begin volgend jaar zal de situatie opnieuw geëvalueerd worden.

De RVA heeft de procedure alvast op zijn website gepubliceerd. Het KB zal vrijdag tijdens de ministerraad aangenomen worden en zal daarna nog moeten gepubliceerd worden – u vindt dit op onze website zodra de tekst in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd is.

 

Terug naar themafiche