Coronavirus: soepele tijdelijke werkloosheid “corona” opnieuw verlengd, ditmaal tot 30 september!

Omdat heel wat sectoren hun activiteiten nog niet volledig kunnen ontplooien, hadden de werkgeversorganisaties (o.a. Unisoc) aan de regering gevraagd om de soepele tijdelijke werkloosheid "Corona" te verlengen tot 30 september 2021. Op 30 juni liep de huidige verlenging immers af. In de nacht van 17 op 18 mei, heeft de regering besloten om deze vorm van tijdelijke werkloosheid opnieuw met een trimester te verlengen.

RVA-ONEm.PNG

Ondernemingen die nood hebben aan tijdelijke werkloosheid, zullen door deze maatregel verder kunnen gebruik maken van het soepel systeem van tijdelijke werkloosheid "Corona" dat we nu al enkele maanden kennen (zonder dat zij moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden). Het kan gaan om een volledige schorsing van de arbeidsovereenkomst, of om een gedeeltelijke schorsing (waarbij de werknemer nog een of meerdere dagen werkt).

De onderneming kan bijgevolg een eenvoudige verklaring via een ASR 5 scenario verrichten, waarbij “coronavirus” moet worden vermeld als reden voor de overmacht. Als de werkgever reeds tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen heeft aangevraagd, kan hij eenvoudig overstappen naar tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona” via de aangifte. De werknemer kan een uitkering aanvragen via het vereenvoudigde formulier C3.2-werknemer-corona.

De tijdelijke werkloosheid overmacht “corona” blijft ook gelden voor werknemers die niet ziek zijn, maar wel in quarantaine moeten en voor de werknemers die niet kunnen werken omdat zij hun kind moeten kunnen opvangen wegens sluiting van de school of opvang. In die gevallen moet de werknemer aan zijn werkgever nog steeds respectievelijk een quarantaineattest of een attest van sluiting (tenzij het om een algemene maatregel uitgaand van één van de gemeenschappen gaat) kunnen voorleggen. De werkgever moet de attesten ter beschikking houden van de RVA (voor eventuele latere controles).

De uitkering bedraagt 70% van het begrensde loon (2.754,75€ per maand) en een supplement van 5,63€ per dag tijdelijke werkloosheid, betaald door de RVA.

Deze regeling geldt tot en met 30 september 2021.

UPDATE 16/06/2021 | De RVA heeft haar FAQ aangepast om deze maatregel aan te kondigen.

UPDATE 19/07/2021 | Het KB dat o.a. in deze verlenging voorziet, is vandaag in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

 

Terug naar themafiche