Coronavirus: overzicht van de maatregelen voor de exitstrategie uit de Coronacrisis

Voorbije vrijdag gaf de Nationale Veiligheidsraad (federale overheid samen met vertegenwoordigers van de deelstaten) een persconferentie over de exitstrategie die zij willen volgen. Omdat dit een zeer uitgebreide conferentie was, sommen wij hieronder alvast de maatregelen op die van toepassing zijn op onze sectoren. We benadrukken hierbij dat de Nationale Veiligheidsraad deze maatregelen steeds zal evalueren aan de hand van het aantal ziekenhuisopnames van Coronapatiënten.

exitstrategie.PNG

Indien de curve terug stijgt, kan zij de versoepelingen terug intrekken. De Nationale Veiligheidsraad verbindt zich ertoe om één week voor de datum van de nieuwe fase aan te geven of deze al dan niet zal ingaan.  

 

Fase 1a: vanaf 4 mei

In deze fase mogen de industrie en B2B ondernemingen terug opstarten, mits respectering van de maatregelen rond social distancing. De sociale partners hebben hiervoor een generieke gids opgesteld met richtlijnen, om de veiligheid op het werk zo goed mogelijk te waarborgen en verspreiding van het virus tegen te gaan (u vindt meer informatie en een link naar de gids in ons artikel van 23 april 2020). Deze richtlijnen zijn opgemaakt als basis om ingekleurd te worden op sectoraal en/of ondernemingsniveau 

De gezondheidszorg zal vanaf 4 mei de behandelingen geleidelijk mogen uitbreiden, van enkel dringende consultaties naar algemene en gespecialiseerde gezondheidszorg. De precieze manier waarop deze uitbreiding zal gebeuren, dient nog te worden gespecifieerd door de regering. Wij houden u op de hoogte van verduidelijkingen omtrent deze maatregel.  

 

 

Fase 1b: vanaf 11 mei

De winkels mogen terug open gaan, zij het onder strikte voorwaarden. Zoals hoger aangegeven, zal dit sterk afhankelijk zijn van de cijfers van ziekenhuisopnames.  

 

 

Fase 2: vanaf 18 mei

De Nationale Veiligheidsraad geeft aan versoepelingen te willen invoeren voor contactberoepen (fysiek contact) en voor musea, vanaf 18 mei. Uit de omschrijving van de maatregel blijkt dat ook hier eerst zal bekeken worden of dit evenwel mogelijk is en indien zo, onder welke voorwaarden. 

Scholen mogen terug open gaan, waarbij een beperking wordt opgelegd van 3 studiejaren per onderwijsniveau en met focus op afstudeerjaren, beroepsrichtingen en leerlingen met hoge leerbehoeften. Elke school kan bovendien kiezen om op vrijdag 15 mei reeds bij wijze van proef de school een dag te openen. Voor meer details verwijzen we u naar de PowerPoint van de persconferentie (blz. 56 tot blz. 75). 

 

 

Fase 3: ten vroegste vanaf 8 juni

In de laatste fase van het exitplan wordt gekeken naar jeugdbewegingskampen en zomerstages, toeristische attracties en kleinere openluchteventen. Het is belangrijk te noteren dat deze maatregelen nog dienen te worden bestudeerd door de Nationale Veiligheidsraad en de GEES, zonder dat een definitieve timing is bepaald wanneer zij meer details zullen gevenEnkel over de jeugdbewegingskampen weten we dat uitsluitsel ten laatste eind mei zal komen.  

Wij houden u verder op de hoogte van de concrete uitvoering van deze maatregelen.

 

Terug naar themafiche