Coronavirus: nieuwe verlenging van socio-economische maatregelen

UPDATE (in het rood) - De aanhoudende gezondheidscrisis blijft zorgen voor zeer veel bijkomend werk gedurende de derde golf van COVID-19, en vooral in de zorgsector en het onderwijs. Daarom heeft Unisoc aan de federale overheid gevraagd om de maatregelen uit de eerste en tweede golf, uit KB nr. 14 en de wet van 20 december 2020, opnieuw te verlengen. Het nieuw wetsontwerp werd gisteren, 1 april 2021, goedgekeurd in de plenaire vergadering van de Kamer.

législation (3)

De goedgekeurde tekst is breder dan enkel de arbeidsrechtelijke maatregelen. Unisoc heeft voor u opnieuw een nota opgemaakt om u wegwijs te maken in de verschillende maatregelen die van belang zijn voor onze socialprofitsectoren.

De wet van 2 april 2021 houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie werd op 13 april gepubliceerd in het Belgisch staatsblad.

Het gaat over volgende maatregelen, die voornamelijk toegespitst zijn op de zorgsector, het onderwijs en de instellingen voor contact tracing:

    • 120 bijkomende vrijwillige overuren (behoud van het quota dat werd ingevoerd in april 2020 (en eind 2020 werd verlengd), maar uitbreiding van referteperiode tot 30 juni 2021);
    • Versoepeling van de voorwaarden voor terbeschikkingstelling van werknemers;
    • Mogelijkheid om meerdere opeenvolgende arbeidsovereenkomsten af te sluiten met personen die in tijdelijke werkloosheid zitten;
    • Mogelijkheid om bepaalde systemen te combineren met tijdelijke tewerkstelling (tijdskrediet, loopbaanonderbreking, thematische verloven en SWT);
    • Mogelijkheid om tijdelijk werklozen bij een andere werkgever te laten werken;
    • Tijdelijke werkloosheid voor ouders in geval van quarantaine van hun kinderen of van sluiting van scholen/klassen/crèches;
    • Neutralisatie van de uren gepresteerd door studenten (inclusief fiscale vrijstelling);
    • Tewerkstelling buitenlandse werknemers en specifiek verblijfssituatie (aanvragen asiel).

Al deze maatregelen liepen af op 31 maart 2021, en werden nu verlengd tot 30 juni 2021. Voor de publieke zorgsector zijn bovendien nieuwe NACE-codes toegevoegd, om de publieke sector gelijk te trekken met de privésector. De vaccinatiecentra zijn toegevoegd aan de definitie van “zorgsector”. Deze aanpassingen gelden retroactief vanaf 15 februari 2021.

Gedetailleerde informatie over de maatregelen vindt u in de nota rechts van dit artikel.  

Naast deze maatregelen werd ook voor de commerciële woonzorgcentra de toelating om met vrijwilligers te werken verlengd met een trimester (nieuwe einddatum: 30 juni 2021). Daarnaast werd de tussenkomst van het Schadeloosstellingsfonds voor de vrijwilligers COVID-19-slachtoffers uitgebreid naar overlijdens tussen 10 maart 2020 en 1 januari 2022. De wet van 24 december 2020 betreffende het verenigingswerk werd ook toegevoegd aan het toepassingsgebied, zodat het tijdelijke regime van verenigingswerk ook onder het toepassingsgebied werkt.

Tot slot wordt ook de maatregel waarbij de BTW voor mondmaskers en hydroalcoholische gels wordt verlaagd tot 6%, verlengd tot en met 30 juni 2021.

Een maatregel werd echter niet verlengd: de compensatie voor werkgevers voor de gelijkstelling van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona” met gepresteerde arbeid voor de berekening van de jaarlijkse vakantie en het vakantiegeld (wat de gelijkstelling zelf betreft voor de periode van 1 januari tot 30 juni 2021, heeft de regering nog geen beslissing genomen).

 

Terug naar themafiche