Coronavirus: heropstart van recreatieve ondernemingen, onderwijs en contactberoepen

Zoals reeds aangekondigd, zou mits voorafgaande goedkeuring fase 2 van de exitstrategie van de Nationale Veiligheidsraad op 18 mei ingaan. Op de persconferentie van vandaag werd de goedkeuring gegeven voor enkele versoepelingen. Nadat de industriële en commerciële ondernemingen opnieuw mochten opstarten, is het nu tijd voor een voorzichtige heropening van de ondernemingen die recreatie aanbieden. U vindt hieronder een kort overzicht (voor een overzicht van alle oorspronkelijk geplande maatregelen, verwijzen we u naar ons bericht van 27 april 2020).

exit strategy

De musea, interculturele gebouwen (culturele bezienswaardigheden zoals historische gewouwen en monumenten en kastelen) en dierenparken mogen opnieuw openen, mits naleving van strenge regels rond social distancing. Zo zal het verplicht zijn op voorhand (online of telefonsich) een ticket te kopen en zijn grote massa’s niet toegestaan. Er geldt bovendien een verplichting tot veilig circulatieplan in het gebouw of het park. De cafetaria's en restaurants in deze organisaties moeten echter gesloten blijven.

Sporttrainingen zijn terug toegestaan in buitenlucht op voorwaarde dat een coach aanwezig is en dit in clubverband gebeurt. De groep mag niet groter zijn dan 20 personen en de social distancingregels moeten gerespecteerd blijven. De accommodaties blijven gesloten. 

Contactberoepen mogen opnieuw beginnen werken, mits zowel de specialist als de klant een mondmasker draagt. De specialist mag enkel op afspraak werken. 

Tot slot wordt bevestigd dat de scholen, zoals reeds aangekondigd, op 15 mei een proefdag mogen houden en op 18 mei effectief de deuren terug mogen openen. De beperking dat maximaal drie leerjaren per onderwijsniveau mogen opstarten, blijven behouden. De kleuterscholen blijven in dit stadium gesloten en het hoger onderwijs heeft het einde van het academiejaar al georganiseerd samen met de gemeenschapsoverheden.

Een verdere afbouw van de maatregelen zal ten vroegste op 8 juni worden ingevoerd. Onder meer zomerstages en jeugdkampen en manifestaties en evenementen van diverse omvang zullen nog (even) moeten wachten. Voor de evenementen met toeschouwers wordt van de GEES voor het einde van deze week een rapport met stappenplan verwacht. In elk geval blijven alle culturele, toeristische en sportieve evenementen alvast tot 30 juni verboden. 

Wij bezorgen u meer details wanneer het Ministerieel Besluit gepubliceerd is (normaal vrijdag). 

Zie hier ook het persbericht van de premier.

 

 

Terug naar themafiche