Coronavirus: gelijkstelling dagen tijdelijke werkloosheid "corona" voor jaarlijkse vakantie 2022

Ook in 2021 moesten heel wat werkgevers noodgedwongen gebruik maken van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona”, door de verplichte sluiting van hun onderneming in het kader van de strijd tegen de coronapandemie. Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt in de regel niet gelijkgesteld voor de berekening van de jaarlijkse vakantie. De sociale partners van de Nationale Arbeidsraad, o.a. Unisoc, hebben daarom onderhandeld en zijn tot een akkoord gekomen voor de gelijkstelling van de dagen voor 2021, voor de berekening van vakantierechten.

congés (4)

Ter herinnering: het stelsel tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona” werd verlengd tot 31 december 2021 en zal dan in principe einde nemen (zie ook nieuwsbericht).

Net zoals in 2020, stelt zich in 2021 het probleem van de niet-gelijkstelling van dagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona”, voor de berekening van de jaarlijkse vakantie in 2022. Het gebrek aan gelijkstelling zorgt er namelijk voor dat heel wat werknemers minder vakantierechten opbouwen voor het jaar 2022. De Nationale Arbeidsraad heeft daarom gevraagd aan de regering deze gelijkstelling in te voeren, mits een financiële compensatie voor de werkgevers zou worden gegeven. De compensatie werd gevraagd voor de vakantiekassen van de arbeiders en voor de werkgevers van bedienden.

De regering zegde een compensatie van 154 miljoen euro toe, die de NAR vervolgens verdeelde onder de vakantiekassen voor de arbeiders en de werkgevers van bedienden, maar ook onder de werkgevers die getroffen werden door de overstromingen van juli 2021 en de werkgevers van werknemers die door deze overstromingen werden getroffen (bv. werknemers die niet op de arbeidsplaats geraakten).

De zwaarst getroffen werkgevers zullen het meest gecompenseerd worden. Wanneer het gaat om bedienden, zijn dit de werkgevers die in het eerste en tweede kwartaal van 2021 minstens 41% van de arbeidsdagen beroep hebben gedaan op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona”. Hoe meer dagen tijdelijke werkloosheid in de onderneming, hoe groter de compensatie voor het vakantiegeld.

Aandeel dagen TW overmacht / totaal aantal aangegeven dagen in DMFA in Q1 en Q2 cf berekeningen door RSZ en RVA (Q1 2021 + Q2 2021)
Mate van compensatie in %
41-50 40
51-60 50
61-70 60
71-80 70
81-90 80
91-100 95


Er wordt in de verdeling ook rekening gehouden met de reserves van de vakantiekassen voor arbeiders. Deze zijn door de gelijkstelling van dagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona” vorig jaar bijna uitgeput. De compensatie zal niet volledig het ontbrekende bedrag kunnen opvullen. Daarom vragen de sociale partners hier bovenop aan de regering om het resterende tekort bij te passen.

Voor de werkgevers (en werkgevers van werknemers) die getroffen werden door de overstromingen, is een volledige compensatie voorzien.

U kan het advies van de NAR hier vinden.

 

UPDATE 21/12/2021

Het KB dat voorziet in de gelijkstelling is vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

UPDATE 05/01/2022

De wet dat voorziet in de compensatie is op 31 december 2021 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

 

Terug naar themafiche