Coronavirus: de versoepeling van fase 5 wordt een verstrenging

Eind juni werden fase 4 en fase 5 van de versoepelingen aangekondigd. Fase 5 zou ingaan op 1 augustus en zou voor de evenementen- en cultuursector een verademing zijn. Het coronavirus flakkerde helaas terug op in juli, waardoor fase 5 van de versoepelingen niet doorgaat. In plaats daarvan werden er eind juli in twee fases verstrengingen doorgevoerd.

exit strategy

De verstrengingen werden doorgevoerd met een Ministerieel Besluit op 24 juli 2020 en 28 juli 2020. De eerste reeks maatregelen van 24 juli vernietigde de versoepeling van fase 5 (evenementen en erediensten tot maximaal 400 personen binnen en maximaal 800 personen buiten) en bracht een aantal bijkomende maatregelen aan, zoals registratieplicht van de klanten in de horeca en een online formulier voor mensen die naar België komen (belgen die terugkeren na een buitenlandse reis of buitenlanders die naar België komen), ongeacht of ze uit een groen of oranje gebied komen Buitenlanders die afkomstig zijn uit een als rood gemarkeerd gebied, mogen België niet binnen (belgen uiteraard wel).  

De tweede reeks maatregelen van 28 juli gaan aanzienlijk verder. De versoepelingen van fase 4 worden deels vernietigd, waardoor evenementen, huwelijken, begrafenissen en erediensten vanaf 1 augustus slechts 100 personen binnen en 200 personen buiten mogen ontvangen. Telewerk wordt sterk aangeraden. Het mondmasker is verplicht op plaatsen waar veel mensen bijeenkomen (winkels, bioscoop, theater, enz.).  
Voor de jeugdwerking verandert niets – begeleide zomerkampen mogen nog steeds doorgaan in bubbels van 50 personen. Ook sportieve wedstrijden worden nog steeds toegelaten, mits respectering van de formaliteiten en een maximaal aantal deelnemers van 200 personen (zie ook ons vorig nieuwsbericht m.b.t. fase 4). 
 
De provincie Antwerpen gaat evenwel nog verder en verplicht mondmaskers op openbare plaatsen (dus ook op straat), verbiedt individuele contactsporten en ploegsporten boven voor personen ouder dan 18 jaar en stelt een avondklok in tussen 23u30 en 6u ‘s ochtends. In de stad Antwerpen en een aantal andere gemeenten op en rond de as Stabroek-Kontich worden ook alle evenementen en feesten verboden, wat (opnieuw) een enorme impact heeft op de evenementen- en cultuursector. Tot slot wordt ook het telewerk verplicht voor elke werknemer voor wie dat mogelijk is. De maatregelen werden gepubliceerd in een Politieverordening. 

 
Terug naar themafiche