Coronavirus: fase 4 geeft wat meer ruimte aan de evenementen en cultuur

Op 24 juni 2020 besliste de Nationale Veiligheidsraad om fase 4 van het exitplan op 1 juli te laten ingaan. Het KB werd ondertussen gepubliceerd. Voor de evenementen- en cultuursector wordt er duidelijkheid geschept over het aantal personen dat aanwezig mag zijn. Wij geven u alvast een beknopt overzicht van deze nieuwe regels.

exit strategy

Voor evenementen, voorstellingen en wedstrijden worden de modaliteiten vastgelegd waarin zij (eindelijk) opnieuw voor een groter publiek mogen plaatsvinden. Wanneer dit binnen is, dan geldt tot 31 juli 2020 een maximum van 200 personen en vanaf 1 augustus een maximum van 400 personen. Hebben de evenementen buiten plaats, dan worden de aantallen respectievelijk opgetrokken naar 400 personen tot 31 juli 2020 en 800 personen vanaf 1 augustus 

Meer dan 400 personen op een evenement, wedstrijd of voorstelling (binnen) is toegestaan vanaf 1 augustus 2020, wanneer het in een vaste infrastructuur plaatsvindt, in overleg met de bevoegde minister, na raadpleging van een viroloog en met toestemming van de burgemeester. Heeft het evenement plaats op de openbare weg, dan is de toelating van de bevoegde gemeente vereist.  

Erediensten mogen tot 31 juli maximaal 200 personen ontvangen in een dienst, vanaf 1 augustus mogen dat 400 personen zijn. Dezelfde aantallen en data gelden voor burgerlijke huwelijken en begrafenissen.  

Tot slot worden sportieve wedstrijden toegelaten, met een beperking wanneer er minstens 200 deelnemers zijn of wanneer de wedstrijd plaatsheeft op de openbare weg: in dat geval is de toelating van de bevoegde gemeente vereist.  

Uiteraard gelden voor al deze nieuwe mogelijkheden de regels rond social distancing 

 

 

Terug naar themafiche