Coronavirus: de tweede golf noodzaakt strengere maatregelen
UPDATE
UPDATE | Eind september 2020 werd het duidelijk dat de cijfers van besmettingen en ziekenhuisopnames veroorzaakt door het coronavirus in België sterk stegen. De maatregelen die eind september werden genomen waren echter niet voldoende om de exponentiële besmettingscijfers te vertragen of te laten dalen, dus nam de regering op 16 oktober drastischere maatregelen, gepubliceerd in het Ministerieel Besluit van 18 oktober 2020 en in het Ministerieel Besluit van 23 oktober 2020. Hieronder vindt u een overzicht van de relevante wijzigingen.
Sinds 19 oktober is telewerk opnieuw de regel voor alle werknemers die een functie uitoefenen die telewerk toelaat, voor zover de continuïteit van de activiteiten in de onderneming hierdoor niet verhinderd wordt. Een onderneming mag wel momenten organiseren waarop werknemers naar de onderneming komen, mits het respecteren van de sanitaire regels.
Is telewerk niet mogelijk, dan blijft de verplichting gelden om het werk zo veilig mogelijk te organiseren en de regels van social distancing toe te passen. Voor bepaalde ondernemingen dient men de social distancing niet strikt toe te passen (anderhalve meter afstand bewaren), maar dient men die in de mate van het mogelijke toe te passen.
In het MB vindt men voor de omschrijving van deze ondernemingen dezelfde lijst terug als in eerdere MB’s (in maart, april en mei) toen we nog spraken voor essentiële en niet-essentiële sectoren en ondernemingen. Nu heeft men het over “handelszaken, private en publieke bedrijven en diensten die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de vitale belangen van de Natie en de behoeften van de bevolking”. In deze lijst staan ook een aantal van onze sectoren vermeld, met de aanpassingen die we bekomen hadden tijdens de eerste golf van deze coronacrisis.
Voor een uitgebreide uitleg over social distancing op de werkvloer en het nemen van maatregelen ter bescherming van de gezondheid van werknemers op de werkvloer, verwijzen we naar de Generieke Gids.
Wanneer voor de dienstencheques buitenlandse krachten worden ingezet voor de schoonmaak, dan moet de werkgever een aantal identificatiegegevens van de in het buitenland wonende werknemer 14 dagen bijhouden (naam, geboortedatum, verblijfplaats in België, telefoonnummer). Deze verplichting geldt enkel wanneer de werknemer langer dan 48 uur in België verblijft.
Ook alle horecazaken zijn gesloten, met uitzondering van grootkeukens voor scholen, verblijf-, leef- en werkgemeenschappen. Zij mogen blijven verder werken, mits respecteren van de basisregels (1,5m tussen de tafelgezelschappen, maximaal 4 personen per tafel, dragen van mondmasker is verplicht voor personeel).
Voor georganiseerde activiteiten op professioneel, cultureel, religieus, onderwijs-, verenigings- of sportief vlak, gold sinds 18 oktober een maximum van 40 personen in eenzelfde ruimte. Hiervan kon afgeweken worden in een protocol per sector of activiteit, waardoor een hoger aantal toegelaten was (meestal afhankelijk van de grootte van de zaal). De evenementen konden zo plaatsvinden met meer dan 200 personen. De protocollen die toen al bestonden, bleven geldig tot 23 oktober 2020. De maatregelen werden op 23 oktober opnieuw geëvalueerd en bij evenementen die binnen plaatsvinden, mogen sinds 24 oktober nog steeds maximaal 40 personen aanwezig zijn. Via protocol mag evenwel een groter aantal worden toegelaten, maar nooit meer dan 200 personen. Dit geldt alvast tot 19 november 2020.
Jeugdwerking blijven eveneens toegestaan, met een maximum van 50 personen (deelnemers en begeleiders inclusief). Personen ouder dan 12 jaar respecteren de regels van social distancing in de mate van het mogelijke.
Acitviteiten die buiten plaatsvinden, worden beperkt tot 50 personen. Het publiek bij een evenement, voorstelling of sportieve wedstrijd in buitenlucht blijft beperkt tot 400 personen, maar kan uitgebreid worden in overleg met de gemeente, bevoegde minister(s) en een viroloog.
Tot slot geldt er een nachtklok tussen 0.00 uur en 05.00 uur ’s morgens, behalve voor essentiële verplaatsingen (medische zorgen, bijstand aan personen, professionele verplaatsingen waaronder woon-werkverkeer).
Terug naar themafiche