Coronavirus: de regering laat opnieuw wat versoepelingen toe na de Paaspauze
UPDATE | De Paaspauze, die het Overlegcomité oplegde om de stijgende besmettings- en opnamecijfers door het coronavirus onder controle te krijgen, wordt in fases weer beëindigd. Zo mochten scholen na de paasvakantie (deels) weer open, en worden in de weken daarop volgend nog een aantal versoepelingen toegelaten.
De eerste versoepeling had plaats op 19 april, voor het onderwijs. De klassen gingen terug naar de situatie voor de invoering van de Paaspauze, zijnde voltijds onderwijs voor kleuter- en lagere school en de eerste graad van het secundair onderwijs, deeltijds afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad. Voor deeltijds beroepsonderwijs en buitengewoon secundair onderwijs is voltijds contactonderwijs mogelijk. Ook de buitenschoolse activiteiten van één dag zijn opnieuw toegestaan. Het hoger onderwijs is beperkt tot 1 dag of 2 halve dagen per week.
Sinds 19 april valt ook het algemeen reisverbod weg. Een quarantaineprocedure na terugkeer blijft wel verplicht (quarantaine na rode zone). Gelet op de recente sterke stijging van besmettingscijfers in India, Zuid-Afrika en Brazilië, zijn niet-essentiële reizen van deze landen vanaf 28 april opnieuw verboden.
De tweede reeks versoepelingen werd via ministerieel besluit ingevoerd vanaf 26 april: de “buitenbubbels” werden vergroot van vier naar tien personen, niet-medische contactberoepen mochten weer opstarten en de mogelijkheid werd voorzien voor het organiseren van testevenementen in onder meer cultuur, evenementen en sport. Hiervoor wordt een protocol opgesteld door de ministers van Volksgezondheid, met een kader, kalender en stappenplan. Omdat deze testevenementen afwijken van de geldende maatregelen, kan dit enkel mits toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken.
Sinds 8 mei volgden nog meer versoepelingen, aangezien het Overlegcomité geoordeeld heeft dat een duurzame verbetering van de situatie op de intensieve zorgafdelingen van ziekenhuizen heeft plaatsgevonden en dat 80% van de personen ouder dan 65 gevaccineerd is.
Het ministerieel besluit van 7 mei bepaalt dat volgende maatregelen ingaan op 8 mei: o.m. de avondklok wordt afgeschaft, de terrassen van de horeca mogen weer open (tot 22u), georganiseerde buitenactiviteiten mogen georganiseerd worden met een limiet van 25 personen. Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar mogen de buitenactiviteiten georganiseerd worden tot maximaal 25 personen, de binnenactiviteit is toegelaten voor kinderen tot 12 jaar en tot maximaal 10 personen (begeleiders niet meegerekend). Overnachting is nog niet toegestaan.
Ook evenementen, culturele voorstellingen en erediensten mogen vanaf 8 mei buiten gehouden worden, met een maximum van 50 personen, het publiek moet blijven zitten en de regels van social distancing en veiligheid moeten gerespecteerd worden.
Professionele eerstelijnsgezondheidszorg, preventieve gezondheidszorg en geestelijke gezondheidszorg worden toegestaan voor groepen van maximaal 10 personen, en vinden in de mate van het mogelijke buiten plaats.
Voor het onderwijs werd in Vlaanderen en in de Franstalige Gemeenschap nog een bijkomende versoepeling aangekondigd vanaf 10 mei: de tweede en derde graad secundair onderwijs, dat tot dan deels vanop afstand moet gegeven worden, mag weer voltijds naar school tot het einde van het schooljaar. Alvast in Vlaanderen zijn vanaf 1 juni meerdaagse, binnenlandse schooluitstappen ook weer toegestaan. Voor het (Vlaams) volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs blijft de code rood en verandert er (voorlopig) niets.
Het Overlegcomité heeft tot slot op 11 mei een plan met versoepelingen aangekondigd voor de zomer, dat u vindt in een nieuw nieuwsbericht.
Terug naar themafiche