Coronavirus: corona ouderschapsverlof wordt verlengd en deels uitgebreid

De invoering van het corona ouderschapsverlof heeft voor een bijkomende flexibiliteit gezorgd in de arbeidsregeling van veel werknemers (met soms de nodige organisationele problemen voor werkgevers). Om ervoor te zorgen dat werknemers gedurende de zomerperiode kunnen blijven werken en toch voldoende flexibiliteit hebben om voor hun kinderen te zorgen, heeft de regering in het KB van 26 juni 2020 (gepubliceerd op 30 juni) het corona ouderschapsverlof verlengd tot 30 september 2020.

congés (7)

Het stelsel zoals het bestond tot 30 juni, wordt dus voor de meeste werknemers verlengd tot 30 september 2020. Meer informatie over de inhoudelijke aspecten en de modaliteiten, vindt u in ons nieuwsbericht over het eerste KB omtrent corona ouderschapsverlof.

In de besprekingen (en eerste ontwerpteksten) rond de invoering van het corona ouderschapsverlof in mei, was er sprake dit verlof enkel in te voeren voor alleenstaande ouders en ouders met een gehandicapt kind. In het uiteindelijke besluit heeft de regering beslist dat het voor alle ouders geldt. Voor deze twee groepen wordt in het nieuwe KB voorzien in bijkomende modaliteiten voor de opname van het corona ouderschapsverlof.

Voor deze twee groepen geldt dat zij niet enkel 1/2e en 1/5e schorsing mogen vragen, maar ook een volledige schorsing. Bovendien geldt voor hen geen minimum van 3/4e of voltijdse tewerkstelling – zij mogen het verlof aanvragen, ongeacht hun arbeidsduur of tewerkstellingsvorm.

Er is bovendien een verhoogde financiële tegemoetkoming voor deze categorieën, in de vorm van een RVA-uitkering gelijk aan 150% van de normale uitkering voor klassiek ouderschapsverlof. Voor de andere werknemers buiten deze categorieën geldt nog steeds een uitkering gelijk aan 125% van een uitkering bij klassiek ouderschapsverlof.

Tot slot werd voor de deeltijdse werknemer die een voltijdse schorsing van zijn tewerkstelling vraagt, een bijzondere regeling ontwikkeld wat betreft de uitkering: het bedrag wordt proportioneel berekend aan de hand van zijn deeltijdse tewerkstelling. De uitkering mag in elk geval niet hoger zijn dan het loonverlies ten gevolge van de opname van het corona ouderschapsverlof. In dat geval wordt de uitkering beperkt tot het loonverlies.

We geven mee dat hoewel hier sprake van was, het corona ouderschapsverlof geen automatisch recht is en de werkgever nog steeds de aanvraag mag weigeren.

Het infoblad, de aanvraagprocedure en de FAQ van de RVA zijn ook aangepast. U kunt ze, net als alle andere informatie over het coronavirus, raadplegen op onze themafiche.