Wijziging op 1 februari : de treinkaarten verhogen met 2,49 % !

De tarieven van de NMBS worden elk jaar op 1 februari aangepast. Dit jaar zullen de trajecttreinkaarten en de halftijdse treinkaarten met 2,49% verhogen. De werkgeverstussenkomst zal in de meeste gevallen ongewijzigd blijven.

mobilité (6)

De tarieven van de NMBS worden op 1 februari 2018 verhoogd: de prijs van de trajecttreinkaart en de halftijdse treinkaart wordt met 2,49 % verhoogd. De raad van bestuur van de NMBS heeft eind 2017 zijn akkoord gegeven voor de jaarlijkse aanpassing van de tarieven. De verhoging op 1 februari 2018 is, volgens de NMBS, in overeenstemming met de verhogingen voorzien in het beheerscontract van de NMBS (evolutie van de gezondheidsindex met inbegrip van de evolutie van de stiptheidsindicatoren).

Zoals elk jaar, zijn de Nationale Arbeidsraad en de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven ook deze keer weer geraadpleegd over wijzigingen van de NMBS-tarieven en zullen in principe op korte termijn een advies geven.

Wat betekent deze verhoging voor de werkgeverstussenkomst?

De sociale partners hebben geen verhoging van de forfaitaire werkgeverstussenkomst, vastgelegd in cao 19 octies van 20 februari 2009, onderhandeld. De werkgeverstussenkomst blijft in de meeste gevallen dus ongewijzigd.

De werkgevers die de derdebetalersregeling toepassen (en derhalve 80% van de reële prijs van de treinkaart voor hun rekening nemen), zullen wel een verhoging van hun tussenkomst ondervinden.

Voor een meer omvattende analyse van de impact van een dergelijke verhoging naargelang het vervoersmiddel dat de werknemer gebruikt, en de cao's die van kracht zijn binnen de sector/de onderneming, verwijzen we naar de Alert Treinkaarten onder de rubriek Documenten in de themafiche (enkel beschikbaar voor leden). De laatst geldende tarieven van de NMBS zijn ook raadpleegbaar in de themafiche.

Ga naar themafiche