Verhoging forfaits woon-werkverkeer en extra steun in de vorm van een tijdelijk belastingkrediet
Werkgevers zijn verplicht om tussen te komen in de kost van een treinabonnement van een werknemer voor zijn woon-werkverkeer. De werkgever kan hiervoor gebruik maken van een derdebetalersregeling. Hij kan er ook voor kiezen dit niet te doen, en een forfaitair bedrag te betalen zoals vastgelegd door een nationale CAO. De sociale partners hebben deze forfaitaire bedragen onlangs verhoogd, om de verhoogde prijzen van de treinabonnementen te volgen. Om tegemoet te komen aan deze plotse kostenverhoging, voorziet de overheid een tijdelijke extra steun in de vorm van een belastingkrediet.
Om tussen te komen in de kosten van de woon-werkverplaatsing van de werknemer via de trein, kan de werkgever kiezen tussen twee opties: hij kan de kost dragen volgens een forfait berekend zoals bepaald in CAO 19/9 (de werknemer betaalt de rest van de kost), of hij kan kiezen voor de derdebetalersregeling. In dat laatste geval betaalt hij een groter aandeel van de kost van het abonnement (80%), maar betaalt de overheid de overige 20% van de kost en komt dit niet op de schouders van de werknemer terecht.
Begin 2024 werden de prijzen van de treinabonnementen gevoelig verhoogd door de NMBS, waardoor de werkgever die met de derdebetalersregeling werkt, bijgevolg veel meer moet betalen voor het abonnement. De verhoging werd namelijk doorgerekend in het aandeel van de werkgever en niet in dat van de werknemer.
De forfaitaire bedragen werden echter niet meer verhoogd sinds 2019, waardoor werkgevers de facto voor ongeveer 56% van de abonnementskost moesten tussenkomen (tenzij er op sectoraal of ondernemingsniveau een hogere tussenkomst werd vastgelegd). De sociale partners hebben daarop onderhandeld en de forfaitaire bedragen voor het aandeel van de werkgever verhoogd via een wijziging van CAO nr. 19/9. De wijziging treedt in werking op 1 juni 2024. De bedragen worden tussen 2025 en 2029 jaarlijks (op 1 februari) verhoogd indien de abonnementsprijzen verhoogd worden door de NMBS.
Deze plotse wijziging van de regelgeving zorgt evenwel voor een sterke verhoging in de kosten voor werkgevers, aangezien de verplichte tussenkomst nu op 71,8% ligt. Om werkgevers te steunen in deze verhoging, wordt een tijdelijk belastingkrediet toegekend aan de werkgevers die geen gebruik maken van de derdebetalersregeling en die minstens 79,3% van de kostprijs van het abonnement dragen (dus meer dan het wettelijk opgelegde forfait).
Het belastingkrediet geldt voor het aandeel van de werkgever en bedraagt maximaal 7,5% van de kostprijs van het abonnement. Het kan aangevraagd worden voor abonnementen afgesloten tussen 1 januari 2024 en 31 december 2027.
De werknemer dient – zoals steeds – een verklaring op eer te ondertekenen dat hij gewoonlijk gebruik maakt van de trein voor de verplaatsingen tussen zijn woonplaats en zijn plaats van tewerkstelling met vermelding van de lengte van het enkel traject dat met de trein wordt afgelegd, uitgedrukt in kilometer. De werkgever dient een document op te stellen met een aantal gegevens dat bij de aangifte van de rechtspersonen- of vennootschapsbelasting moet toegevoegd worden. Voor de inhoud van het document verwijzen we naar artikel 4 van het koninklijk besluit.
Terug naar themafiche