NMBS: Tariefindexering van de abonnementen met +5,9% vanaf 1 februari 2024
Op 1 februari 2024 verhoogt de NMBS de tarieven van haar vervoersbewijzen. De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven en de Nationale Arbeidsraad hebben een unaniem advies uitgebracht over dit onderwerp. Dit jaar worden de Abonnementen en Flex Abonnementen verhoogd met 5,9%, in overeenstemming met de geldende modaliteiten van het van de NMBS voor de periode 2023-2032. De tarieven zullen echter niet verder stijgen dan het indexeringsmechanisme. De tussenkomst van de werkgevers blijft onveranderd, behalve voor de werkgevers die het derdebetalersregeling toepassen.
Advies van de Raden
Op 30 januari hebben de Raden (waarin Unisoc zetelt) een advies (CRB 2024-0339) uitgebracht dat uit drie delen bestaat. In het eerste deel vestigen de Raden de aandacht op de gevolgen van de tariefindexering vanaf 1 februari 2024 voor de door de verschillende beleidsniveaus nagestreefde modal shift en de inkomsten van de NMBS. Vervolgens wijzen ze op de financiële gevolgen die deze tariefindexering heeft voor werkgevers en werknemers. Tot slot staan ze stil bij wat er vanaf 1 februari 2024 verandert voor wie de trein combineert met de fiets of de auto.
De Raden stellen vast dat er op 1 februari 2024 geen tariefverhoging van maximaal 1% bovenop de index zal worden, en wel om verschillende redenen. Een eerste reden is dat de KPI’s voor 2023 m.b.t. de stiptheid, de klantentevredenheid en de schrappingsgraad van de treinen, waarvan de resultaten bepalen of er een extra bedrag kan worden toegekend, pas in het eerste kwartaal van 2024 beschikbaar zullen zijn. Een tweede reden is dat er nog steeds discussies lopen over de interpretatie van de voorwaarden voor tariefverhogingen in het beheerscontract. De Raden zijn van oordeel dat dit niet zou moeten worden leiden tot twee tariefaanpassingen per jaar.
Verhoging van de tarieven en kwaliteit van de dienstverlenging
Voor de Raden is het belangrijk dat prijsverhogingen gepaard gaan met een kwaliteitsverbetering voor de reiziger. De stiptheid is echter gedaald en het aantal geschrapte treinen is toegenomen, wat leidt tot een zekere mate van ontevredenheid bij de reizigers. Dit kan een negatieve impact hebben zowel op de mobiliteit als op de financiële inkomsten van de NMBS. De Raden betreuren dat tegenover de tariefindexering geen verbeterde dienstverlening staat.
Derdebetalersregeling en 80/20
De NMBS heeft 80/20-overeenkomsten gesloten met veel werkgevers uit de privésector om gratis vervoer aan te bieden aan werknemers, met de hulp van de federale overheid, die 20% van de abonnementskosten betaalt. Als gevolg van de tariefaanpassing zal de werkgeversbijdrage - 80% van de abonnementsprijs - stijgen. Dit is in het algemeen van toepassing op de socialprofitsector.
Wat betekent deze verhoging voor de tussenkomst van de werkgever?
De sociale partners hebben (nog) niet onderhandeld over een verhoging van de forfaitaire tussenkomst van de werkgever zoals voorzien in CAO 19nonies van 23 april 2019. De tussenkomst van de werkgever blijft dus ongewijzigd voor de werkgevers die CAO 19nonies volgen.
De werkgevers die evenwel het derdebetalersregeling gebruiken, zien hun tussenkomst wel verhoogd.
De meest recente tarieven van de NMBS en de bedragen van de tussenkomst van de werkgever zijn beschikbaar onder de rubriek documenten van de themafiche (enkel beschikbaar voor de leden).
Terug naar themafiche