Uitvoering van de interprofessionele akkoorden: luik Mobiliteit
In de plenaire zitting van de Nationale Arbeidsraad van 23 april 2019, gaven Unisoc en de andere interprofessionele werkgevers- en werknemersorganisaties uitvoering aan de akkoorden die op 1 april 2019 in de NAR werden bereikt. Unisoc ondertekende hiertoe meerdere collectieve arbeidsovereenkomsten die werden afgesloten parallel met de aanvaarding van een aantal adviezen. Daarnaast regelde de regering bij koninklijke besluit de loonnorm. Samen vormen ze als het ware de interprofessionele akkoorden voor 2019-2020.
Op het gebied van mobiliteit, hebben de sociale partners een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst nr. 19 nonies afgesloten betreffende de financiële tussenkomst van de werkgevers in de prijs van het gemeenschappelijk openbaar vervoer van werknemers.
De nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst wil de financiële tussenkomst vanaf 1 juli 2019 verhogen tot 70 % voor het openbaar vervoer dat georganiseerd wordt door de NMBS. Vanaf 1 juli 2020 zal daarenboven de minimumgrens van 5 km, berekend vanaf de vertrekhalte, opgeheven worden voor de tussenkomst van de werkgever voor het opbaar vervoer dat niet per trein gebeurt (tram, metro, bus of waterbus).
Ter illustratie: voor een traject van 10 km betekent dit een tussenkomst van de werkgever van € 39 in de kosten van een maandabonnement van de NMBS en van € 393 in de kosten van een jaarabonnement van de NMBS.
Vanaf 1 juli 2019 vervangt deze nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst de CAO nr. 19 octies van 20 februari 2009. Deze forfaitaire bedragen zijn vanaf dan van toepassing, en zullen niet geïndexeerd worden. De aanpassing van deze forfaitaire bedragen zal om de twee jaar onderhandeld worden (eventueel tijdens nieuwe IPA-onderhandelingen).
Ter herinnering: deze overeenkomst is niet van toepassing op werkgevers en werknemers die onder het toepassingsgebied vallen van een paritair comité dat al een sectorale CAO afsloot inzake vervoerskosten met het gemeenschappelijk openbaar vervoer en die minstens gelijkwaardige voordelen biedt dan de nieuwe CAO. Wat betreft het privévervoer, herneemt CAO 19/9 daarom in haar bijlage de voorgaande forfaitaire tabellen voor de sectoren die ernaar zouden verwezen hebben in hun sectorale CAO. Op die manier kunnen de sectorale CAO’s die verwijzen naar de voorgaande forfaitaire tabellen, in principe behouden blijven.
De andere luiken van de akkoorden afgesloten op 23 april zullen binnenkort aan bod komen op onze website.
Terug naar themafiche IPA - Interprofessioneel Akkoord
Terug naar themafiche Mobiliteit - Treinkaarten