Tijdskrediet: beter rekening houden met een gehandicapt kind

De CAO 103 van de Nationale Arbeidsraad werd op 29 januari 2018 gewijzigd om de notie gehandicapt kind uit de CAO te actualiseren en uit te breiden.

handicap (2)

De CAO 103 betreffende tijdskrediet laat werknemers toe om hun loopbaan te onderbreken om zorg te dragen voor hun gehandicapt kind dat maximaal 21 jaar oud is.

Tot voor kort beperkte de notie van handicap voor de opening van dit recht op tijdskrediet, zich tot het criterium van de graad van invaliditeit van het kind. Daarbij werd vereist dat het kind een fysieke of mentale ongeschiktheid vertoont van minstens 66%. Dit criterium keek dus eigenlijk enkel naar de ongeschiktheid van het kind, en niet op de impact van de handicap op diens omgeving. Deze impact kan in bepaalde gevallen zeer groot zijn, zelf als het kind minder dan 66% ongeschikt is.

De sociale partners binnen de NAR hebben een akkoord gevonden over de herziening van deze notie door het afsluiten van de CAO 103quater op 29 januari 2018. De notie handicap die recht geeft op tijdskrediet voor de zorg van een gehandicapt kind tot de leeftijd van 21 jaar is vanaf nu opengesteld voor zowel situaties van mentale of fysieke ongeschiktheid van minstens 66%, als voor situaties waarbij de aandoening minstens 9 punten krijgt in de drie pijlers van de medisch-sociale schaal in de zin van de regelgeving met betrekking tot kinderbijslag. De impact op de entourage van het kind of op het ontbreken van autonomie zal dus vanaf nu beter in rekening gebracht kunnen worden voor het openen van het recht op verlof.

In het advies nr. 2.072 van de NAR, ook uitgebracht op 29 januari 2018, vragen de sociale partners aan de regering dat het KB over de onderbrekingsuitkering zo snel mogelijk aangepast wordt, opdat de criteria voorzien voor de opening van het recht op een uitkering van de RVA overeenstemmen met de criteria van de CAO (die enkel het recht op het verlof regelt).

De CAO 103quater zal in werking treden samen met de wijzigingen aan het KB, en dit ten laatste op 1 april 2018.

De sociale partners zijn daarnaast van oordeel dat een gelijkwaardige definitie voorzien moet worden voor andere verlofstelsels die deze notie van gehandicapt kind ook hanteren: voornamelijk in het kader van het ouderschapsverlof en het adoptieverlof.

Terug naar themafiche