Sociale verkiezingen 2024: de sociale partners leggen de verkiezingsperiode vast

In november 2020 vonden de laatste sociale verkiezingen plaats. Dit was uitzonderlijk later dan eerdere sociale verkiezingen doordat in 2020 uitstel nodig was door de coronacrisis. In 2024 gaan de verkiezingen weer gewoon door in de maand mei. De dag(en) waarop de sociale verkiezingen in de onderneming plaatsvinden, moet(en) binnen de periode van twee weken vastgesteld worden die gaat van maandag 13 mei tot en met zondag 26 mei 2024.

élections (2)

De sociale verkiezingen worden iedere vier jaar gehouden om de werknemersvertegenwoordigers in de ondernemingsraden (ondernemingen met minstens 100 werknemers) en de comités voor preventie en bescherming op het werk (ondernemingen met minstens 50 werknemers) aan te duiden.

Naast het vastleggen van de datum voor de sociale verkiezingen 2024, hebben de sociale partners in samenwerking met de FOD WASO ook, na een evaluatie, een aantal voorstellen geformuleerd in hun advies nr. 2.340 om de wet aan te passen (aanpassingen inzake de formulieren, de praktische omkadering van de procedure,…), of om de brochure die de FOD WASO uitbrengt aan te passen (bijvoorbeeld met betrekking tot wijziging van de kandidatenlijsten en met betrekking tot alternatieve wijzen van stemming).

Deze voorstellen zullen nu door de administratie in een wettekst gegoten worden, die vervolgens door de Kamer behandeld zal moeten worden (streefdoel is om dit voor de zomer af te ronden).

We zullen natuurlijk niet nalaten om u te informeren over de inhoud van de door de Kamer aangenomen wet, en vanaf het najaar zullen we u ook geregeld informeren over verschillende stappen van de verkiezingsprocedure.

Terug naar themafiche