Sociale verkiezingen 2024: de laatste stappen voor de verkiezingen

Binnen iets minder dan twee maanden vinden de sociale verkiezingen plaats in ondernemingen. In dit nieuwsbericht geven we toelichting over de laatste stappen in de procedure: het updaten van de kieslijsten en het versturen van de oproepingsbrieven.

élections
  1. Updaten van de kiezerslijsten

Deze kiezerslijsten, opgesteld op dag X, kunnen geactualiseerd worden tot bijna drie maanden na hun opmaak.

Uiterlijk op dag Y-13 worden de werknemers die niet meer deel uitmaken van de onderneming van de kiezerslijsten geschrapt door de ondernemingsraad of het preventiecomité.

Deze beslissing moet unaniem door de aanwezigen in de ondernemingsraad of preventiecomité worden genomen (zelfs al voorziet het reglement van interne orde normaal in een andere beslissingswijze).

Als er geen ondernemingsraad of een preventiecomité is, dan wordt deze beslissing genomen door middel van een akkoord tussen de werkgever en alle leden van de vakbondsafvaardiging.

Tegen deze beslissingen (of dit akkoord) kan men niet in beroep gaan. Ze hebben geen invloed op de samenstelling van de colleges en kiesbureaus. Dat betekent dat als het aantal kiezers, bedienden of arbeiders, minder dan 25 bedraagt omwille van de schrappingen, dat men dan niet op het laatste ogenblik een gezamenlijk college moet vormen in plaats van twee afzonderlijke colleges.

De werknemers die van de kiezerslijsten zijn geschrapt, mogen niet stemmen en moeten dus ook niet opgeroepen worden om te stemmen. Daarentegen zullen alle kiezers die op de kiezerslijsten blijven staan, kunnen komen stemmen op dag Y, zelf als ze niet meer voldoen aan de kiezersvoorwaarden. Het kiesbureau controleert enkel of de kiezers ingeschreven staan op de definitieve kiezerslijsten en controleert dus niet de kiezersvoorwaarden.

 

  1. Het versturen van de oproepingsbrieven: Y – 10

Tussen Y - 13 en Y - 10 moeten de oproepingsbrieven overhandigd of verstuurd worden.

Deze oproepingsbrief moet volgende vermelding bevatten:

“Om de afvaardiging die zal worden verkozen een werkelijk vertegenwoordigend karakter te geven, hebben alle werknemers tot plicht aan de stemming deel te nemen.”

De oproeping moet ten minste de datum en plaats van de verkiezingen vermelden en het stembureau waar de werknemer zich moet aanmelden.

In 2024 heeft de werkgever twee opties voor het verzenden van verkiezingsoproepen naar kiezers die in de onderneming moeten stemmen (en dus niet per post).

Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om deze kiezers op te roepen. Ze kunnen het model van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg gebruiken.  Voor het stemmen per brief is deze taak de verantwoordelijkheid van de voorzitter van het stembureau.

2.1 Eerste optie voor de oproeping van de kiezers die in de onderneming moeten stemmen

Uiterlijk op Y – 10 organiseert de werkgever de overhandiging van de oproepingsbrief aan wie in de onderneming aanwezig is. De overhandiging gebeurt persoonlijk en een ontvangstbewijs moet worden voorzien.

De werkgever verstuurt met een ter post aangetekende brief de oproeping aan wie niet in de onderneming aanwezig is.

Het kan ook via een andere wijze dan een aangetekend schrijven voor zover de werkgever het bewijs levert van de verzending van de oproeping en het bewijs van de ontvangst ervan door de bestemmeling. Indien hij hierover niet beschikt (bijvoorbeeld omdat de werknemer nooit de ontvangst van zijn oproeping heeft bevestigd) moet hij de oproeping nog eens via aangetekende brief opsturen en dit ten laatste op Y-8. Via een unaniem akkoord binnen de ondernemingsraad of het preventiecomité (of indien deze organen niet aanwezig zijn, via een unaniem akkoord met de vakbondsafvaardiging) kan afgeweken worden van de verplichting om een aangetekend schrijven te gebruiken door alternatieven te voorzien. Dit akkoord omschrijft de gekozen alternatieve oproepingswijzen. De werkgever moet in dit geval aan de ondernemingsraad en het comité de kieslijsten van de betrokken werknemers aanleveren en de gegevens die nuttig zijn voor deze oproeping (hierbij moet wel het vertrouwensbeginsel gerespecteerd worden. De werkgever moet tevens het akkoord bezorgen aan de representatieve werknemersorganisaties en aan de representatieve organisatie van kaderleden indien het gaat om verkiezingen voor de ondernemingsraad.

2.2 Tweede optie voor de oproeping van de kiezers die in de onderneming moeten stemmen

De werkgever ziet af van het handmatig/persoonlijk bezorgen van uitnodigingen aan werknemers die in de onderneming aanwezig zijn en alle stemgerechtigden, al dan niet aanwezig, ontvangen een digitale uitnodiging.

Deze optie moet het voorwerp uitmaken van een unanieme beslissing van de ondernemingsraad of het comité of, bij afwezigheid van deze organen, van een akkoord tussen de werkgever en de vakbondsafvaardiging, zoals we u in een vorig nieuwsbericht reeds hebben meegedeeld.

Om deze methode voor het verzenden van verkiezingsoproepen te gebruiken, moet de werkgever (of gebruiker) een zakelijk e-mailadres en een computer (een digitaal toestel dat ontvangst ervan mogelijk maakt) ter beschikking stellen.

De werkgever moet bewijs hebben dat de oproep verstuurd is en een bewijs van ontvangst door de ontvanger. Als dat niet het geval is (bijvoorbeeld omdat de werknemer de ontvangst niet expliciet heeft bevestigd), moet hij de oproeping uiterlijk op Y-8 per aangetekende brief versturen. Van deze laatste verplichting tot aangetekende verzending kan worden afgeweken bij unaniem akkoord binnen de ondernemingsraad of het comité, of bij ontstentenis van deze organen, bij unaniem akkoord tussen de werkgever en de vakbondsafvaardiging. Deze overeenkomst bepaalt de alternatieve methoden voor het bijeenroepen van de vergadering en de voorwaarden daarvan. In een dergelijk geval moet de werkgever aan de ondernemingsraad of het comité de lijst met kiezers bezorgen waarop de overeenkomst betrekking heeft, evenals de gegevens die nodig zijn om de vergadering bijeen te roepen. Bij de tenuitvoerlegging van deze overeenkomst moet het vertrouwelijkheidsbeginsel worden nageleefd. Deze overeenkomst wordt meegedeeld aan de hoofdkantoren van de werknemersorganisaties en aan de representatieve organisatie van kaderleden indien het gaat om verkiezingen voor de ondernemingsraad.

2.3 Het oproepen van de kiezers die per brief moeten stemmen

De voorzitter van het stembureau (en niet de werkgever) is verantwoordelijk voor het oproepen van de kiezers die per brief moeten stemmen.

De dag waarop de oproepingsbrieven overhandigd of verstuurd worden aan diegenen die in de onderneming moeten stemmen, moet(en) ook de voorzitter(s) van het (de) stembureau(s) de oproepingsbrief versturen samen met het / de  afgestempeld(e) stembiljet(ten) naar de kiezers die per brief moeten stemmen. Deze brief wordt verstuurd bij een ter post aangetekend schrijven. De getuigen mogen hierbij aanwezig zijn.

Het/de stembiljet (ten) word(t)(en) geplooid en afgestempeld in een eerste omslag gestoken die wordt opengelaten en waarop geen enkele vermelding voorkomt. Een tweede gefrankeerde omslag die opengelaten wordt, wordt bij de oproeping gevoegd en draagt volgende vermelding:

“Aan de voorzitter van het stembureau voor de verkiezingen van de ondernemingsraad (of van het comité voor preventie en bescherming op het werk) van (naam van de TBE), …. straat, te …”

Op deze omslag staat eveneens de aanwijzing van het stembureau bedienden, arbeiders, jonge werknemers of kaderleden en de indentiteit van de afzender (naam, voornaam, woonplaats en handtekening van de kiezer-afzender). De kiezer moet de door de voorzitter aangebrachte vermeldingen handtekenen. Deze vermeldingen maken het mogelijk na te gaan wie per brief heeft gestemd en ook of deze kiezer maar één keer heeft gestemd (hiertoe worden de aanstiplijsten gecontroleerd van diegenen die in een stembureau zijn komen stemmen).

Beide omslagen worden met hun inhoud in een derde gesloten omslag gestoken die aan de kiezer is gericht en waarop de handtekening van de voorzitter van het stembureau voorkomt. Deze derde enveloppe kan dienen voor zowel de verkiezing van het comité als de verkiezing van de ondernemingsraad.

We brengen in herinnering dat deze stembiljetten enkel geldig zullen zijn indien ze bij de voorzitter van het Bureau terecht komen voor het afsluiten van de stemming, en dus ten laatste voor de sluiting van het stembureau.

2.4 Bekendmaking van de overhandiging van de oproepingsbrieven

De dag waarop de werkgever de oproepingsbrieven overhandigt, plakt de werkgever een bericht aan waarin hij meedeelt dat deze overhandiging heeft plaatsgehad. Op die manier weten de kiezers die bij vergissing geen oproepingsbrief hebben ontvangen dat zij zich moeten wenden tot de bevoegde persoon of dienst (deze vermelding staat in het bericht dat de datum van de verkiezingen op dag X aankondigt). Deze bekendmaking mag ook via elektronische weg gebeuren indien alle werknemers toegang hebben tot die optie.

 

Terug naar themafiche