Nieuw systeem van tijdelijke werkloosheid om de energiecrisis aan te pakken

UPDATE | Op 16 september heeft de regering een pakket aan maatregelen aangekondigd die particulieren en ondernemingen moet helpen om de energiecrisis door te komen, die veroorzaakt wordt door de Oekraïnecrisis. Een van de maatregelen is een nieuw systeem van tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen “energie”, ten voordele van “energie-intensieve bedrijven” voor de periode 1 oktober tot 31 december 2022 (periode verlengd t.e.m. 31 maart 2023 in het kader van het federale begrotingsakkoord). De RVA heeft het formulier voor de aanvraag al op de website gezet. Een toelichting.

RVA-ONEm.PNG

Het gaat over een nieuw (en tijdelijk) stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen. De ondernemingen die niet voldoen aan de voorwaarden voor het stelsel, kunnen eventueel beroep doen op een ander bijzonder stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen (“corona/Oekraïne”) waarover we uitgebreid gesproken in een nieuwsbericht en welke ook loopt tot 31 december 2022. Tot slot blijft ook het algemene stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen bestaan (maar minder soepel).

Om gebruik te maken van het nieuwe stelsel van tijdelijke werkloosheid “energie”, moet de onderneming voldoen aan de definitie van “energie-intensieve bedrijf”. Concreet moet u volgende zaken kunnen aantonen:

  • de aankoop van energieproducten (met inbegrip van energieproducten andere dan aardgas en elektriciteit) voor het kalenderjaar 2021 ten minste 3% van de toegevoegde waarde van uw onderneming uitmaakt; of
  • uw definitieve energierekening voor het trimester voorafgaand aan het trimester waarin u gebruik maakt van de bijzondere regeling tijdelijke werkloosheid energie is verdubbeld ten opzichte van uw definitieve energierekening voor hetzelfde trimester van het voorafgaande jaar.

Oorspronkelijk was het voorzien dat de twee voorwaarden cumulatief waren, maar in het kader van een politiek compromis in dit dossier werd de cumul uiteindelijk niet doorgevoerd, wat het regime mogelijk opent voor veel meer ondernemingen. Het systeem komt vooral ten goede aan de commerciële sector, maar op vraag van Unisoc is dit speciale stelsel ook van toepassing op de socialprofitondernemingen.

Voor dat hij kan gebruik maken van het nieuwe systeem, moet de werkgever het formulier voor de aanvraag indienen bij de RVA (hier beschikbaar) waarin hij aantoont dat hij voldoet aan de voorwaarden hierboven genoemd. Het gaat over een verklaring op eer dat de onderneming onder de definitie van energie-intensieve bedrijf valt. Er moeten geen documenten bijgevoegd worden, maar de bewijzen dienen wel beschikbaar te zijn voor de RVA, die ze mag opvragen en controleren.

Net zoals voor het bijzondere stelsel “corona/Oekraïne”, zijn er een aantal versoepelingen voorzien voor het bijzondere stelsel “energie”. De werkgever moet bijvoorbeeld geen maandelijkse controlekaart C3.2A invullen voor de werknemers die op tijdelijke werkloosheid worden gezet en hij moet ze dus ook niet inschrijven in het validatieboek.

Vanaf 1 oktober tot 31 december 2022 ontvangen de werknemers die op tijdelijke werkloosheid “energie” worden gezet, een uitkering gelijk aan 70% van het geplafonneerd loon (en niet 65%).

De uitkering komt ten laste van de RVA, maar de werkgever moet een supplement van 6,22 euro per dag (geïndexeerd bedrag) betalen voor elke dag dat hij de werknemer in dit bijzondere stelsel van tijdelijke werkloosheid plaatst. Een sectoraal fonds voor bestaanszekerheid kan het supplement volledig of in delen uitbetalen.

Op dit moment is het bijzondere stelsel van toepassing tussen 1 oktober en 31 december 2022, maar de mogelijkheid tot verlenging is voorzien indien de omstandigheden dit vragen. Zodra de tekst goedgekeurd is in de Kamer, zullen we de link hier plaatsen.

Meer informatie en uitleg over de formaliteiten die te vervullen zijn, zijn te vinden op de site van de RVA.

 

UPDATE 28/10/2022

Het wetsontwerp met een pakket maatregelen in verband met de energiecrisis, o.a. de maatregel inzake tijdelijke werkloosheid energie, is gisteravond in de plenaire vergadering van de Kamer der volksvertegenwoordigers aangenomen. Zodra het in het Belgisch Staatsblad wordt gepubliceerd, zullen wij u hier informeren. Er zij op gewezen dat, ingevolge het recente federale begrotingsakkoord, de wet bepaalt dat dit specifieke stelsel van tijdelijke werkloosheid om economische redenen reeds van kracht zal zijn tot 31 maart 2023 en niet tot 31 december 2022 zoals oorspronkelijk voorzien. Bovendien bepaalt de tekst dat de termijn zo nodig bij koninklijk besluit kan worden verlengd na advies van het beheerscomité RVA. Wij zullen u op de hoogte blijven houden van de ontwikkelingen in dit dossier.

UPDATE 03/11/2022

De wet werd vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.