Neerlegging van opleidingsplannen

De wet “arbeidsdeal” verplicht werkgevers met minstens 20 werknemers om elk jaar en uiterlijk op 31 maart een opleidingsplan op te stellen (zie nieuwsbericht). Dit plan moet in principe ook uiterlijk op 30 april bij de FOD WASO worden neergelegd. Aangezien het koninklijk besluit dat de neerlegging regelt nog niet is goedgekeurd, geldt de verplichting tot neerlegging voorlopig nog niet.

formation (3)

De werkgevers hebben tot 31 maart de tijd om een opleidingsplan voor hun onderneming op te stellen. Artikel 38 van de wet op de arbeidsdeal bepaalt het volgende:

“De werkgever zendt binnen de maand na de inwerkingtreding van een opleidingsplan op elektronische wijze een afschrift daarvan aan de ambtenaar door de Koning aangewezen.

De Koning bepaalt de inwerkingtreding van deze verplichting bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad en bepaalt hierbij de nadere regels en voorwaarden waaronder deze verzending dient te gebeuren.”

Het koninklijk besluit is echter nog niet aangenomen. Unisoc stelde hierover vragen aan het kabinet van minister Dermagne, die aangaf dat bij gebrek aan een koninklijk besluit de neerlegging nog niet moet plaatsvinden. Dit is nu bevestigd door de FOD WASO, die stelt dat “dit plan moet bewaard worden tot dat de regering nadere regels over de verzending ervan vaststelt”. De FOD voegt eraan toe: “Voor het moment hoeven deze opleidingsplannen niet aan de Sociale Inspectie of de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg te worden overgemaakt.”

Unisoc zal het koninklijk besluit hier communiceren van zodra het werd goedgekeurd en gepubliceerd werd in het Belgisch Staatsblad.