Jaarrekeningen van vzw's: Unisoc wint beroep bij de Raad van State!

Ter herinnering: in 2019 heeft Unisoc, op vraag van haar raad van bestuur, bij de Raad van State beroep ingesteld tot nietigverklaring van bepaalde artikelen van het koninklijk besluit tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV). Deze artikelen verplichten alle vzw's hun jaarrekening bij de Nationale Bank van België (NBB) neer te leggen, zonder dat daarvoor een wettelijke rechtsgrond bestaat. De Raad van State heeft het verzoek van Unisoc ingewilligd en de betwiste artikelen nietig verklaard.

tribunal (2)

De artikelen 3:186 en volgende van het koninklijk besluit zijn in strijd met artikel 3:47 van het WVV: de artikkelen van het KB voorzien in een verplichting voor alle vzw's om hun jaarrekening bij de NBB neer te leggen tegen betaling van een sgeldsom, terwijl het artikel van het WVV voorziet in een verplichting voor “grote” vzw’s om de jaarrekening bij de NBB neer te leggen (incl. betaling voor de neerlegging) en "kleine" vzw's deze kosteloos kunnen neerleggen bij de griffie van de ondernemingsrechtbank (een mogelijkheid waarin reeds lang was voorzien in de "vzw"-wet van 27 juni 1921, die door het WVV is ingetrokken).

Unisoc had zich al verzet tegen de veralgemening van de verplichting om jaarrekeningen bij de NBB neer te leggen, die voorzien was in een wetsontwerp dat in februari 2019 bij het federale parlement werd ingediend. We hebben kunnen voorkomen dat het wetsontwerp gestemd werd. Het bleek dat dit wetsontwerp bedoeld was om het WVV te wijzigen en een rechtsgrond te voorzien voor de bepalingen uit het koninklijk besluit die onze betwistten. Indien dit scenario werkelijkheid was geworden, dan waren de bepalingen van het KB perfect legaal geweest. Het wetsontwerp is evenwel niet gestemd, waardoor dat deel van het koninklijk besluit in strijd is met de wet.

De Raad van State heeft zich uitgesproken in een arrest waarin hij het argument van Unisoc volgde en de omstreden bepalingen van het koninklijk besluit nietig verklaarde. Kleine vzw's kunnen hun jaarrekeningen dus gratis blijven neerleggen bij de griffie van de ondernemingsrechtbank.

 

Terug naar themafiche