Het PC 337 heeft de eerste CAO over deconnectie in de socialprofitsectoren gesloten
De Arbeidsdeal van de federale regering bevatte heel wat maatregelen, waaronder het voorzien in een kader voor het recht op deconnectie voor werknemers buiten hun arbeidstijd. Het aanvullend paritair comité 337 voor de non-profit sector is het eerste paritair comité binnen de socialprofitsectoren om een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) af te sluiten die een kader vastlegt voor het recht op deconnectie op ondernemingsvlak.
Het recht op deconnectie moet in principe door een onderneming omkaderd worden. Ondernemingen zijn hier niet toe verplicht indien dit op interprofessioneel niveau (de Nationale Arbeidsraad) of sectoraal niveau vastgelegd is. Voor PC 337 is dit nu vastgelegd op sectoraal niveau, wat ervoor zorgt dat er geen onderhandelingen meer nodig zijn op ondernemingsniveau de modaliteiten van het recht op deconnectie vast te leggen.
De wet Arbeidsdeal van 3 oktober 2022 bepaalt dat de modaliteiten van het recht deconnectie moesten vastgelegd zijn uiterlijk op 1 januari 2023. De FOD WASO heeft de ondernemingen en sectoren echter tot 1 april 2023 gegeven om dit te regelen. Het PC 337 heeft deze deadline uiteindelijk kunnen respecteren.
De CAO van 21 februari 2023 betreffende het recht op deconnectie is van toepassing op ondernemingen met minstens 20 werknemers, zoals ook de wet Arbeidsdeal dit voorziet.
De CAO legt de praktische uitwerking van het recht op deconnectie vast: het recht van de werknemer om niet ingelogd te zijn op zijn professionele digitale tools buiten de overeengekomen werkuren. De sociale partners zijn evenwel enkele uitzonderingen overeengekomen die noodzakelijk zijn voor de goede werking van een onderneming: werknemers die een (op ondernemingsniveau vastgelegde) kritieke functie uitoefenen, afwijkingen die op voorhand via een overeenkomst met de werknemer zijn vastgelegd en overmacht (zoals bepaald door artikel 26 §1 van de Arbeidswet van 16 maart 1971).
Er wordt ook voorzien dat werknemers onderling geen contact opnemen met elkaar buiten de werkuren om professionele redenen, tenzij er sprake is van een noodsituatie (een situatie waarbij het functioneren van de onderneming, dienst of personen ernstig kan verstoord raken of potentieel schade kan veroorzaken en een onmiddellijk en snel handelen vereist is).
In het kader van deconnectie is ook het welzijn van de werknemer belangrijk. Daarom wordt voor een analyse van het risico op overmatige connectie verwezen naar de welzijnswetgeving en CAO nr. 72.
Om enkele richtlijnen te geven wat deconnectie inhoudt, hebben de sociale partners praktische modaliteiten en richtlijnen meegegeven. Zo dienen werkgever en werknemers geen contact met elkaar op te nemen buiten de werkuren om professionele redenen, tenzij uitzonderlijke en onvoorziene redenen actie vereisen; het is aanbevolen dat per team of afdeling een uitwisseling plaatsvindt over de problematiek van overmatige connectie en het gebruik van digitale communicatiemiddelen; enz.
De Arbeidsdeal voorziet dat er wordt voorzien in vorming en sensibilisering van werknemers en leidinggevenden over digitale tools. Daarom engageren de sociale partners zich in de CAO om o.a. het sectorale opleidingsaanbod uit te breiden met een initiatief over de risico’s rond overmatige connectie en over goede praktijken, maar de onderneming wordt ook opgelegd om vormingen aan te bieden en te sensibiliseren (die jaarlijks geëvalueerd dienen te worden).
De CAO is inwerking getreden voor onbepaalde duur op 1 maart 2023.
Voor meer details verwijzen we naar de tekst van de CAO.
Naast de CAO, hebben de sociale partners zich ook geëngageerd om een open discussie te hebben over een mogelijk kader van een recht op deconnectie voor kleinere ondernemingen (minder dan 20 werknemers).
Terug naar themafiche