De wetgever voorziet een uitgebreide bescherming tegen represailles inzake discriminatie

De Kamer heeft in de plenaire zitting van 16 februari 2023 een wetsontwerp aangenomen dat de werknemer beschermt tegen represailles, wanneer hij een discriminatie door de werkgever aangeeft. De huidige bescherming werd namelijk beoordeeld als onvoldoende, door het Hof van Justitie van de Europese Unie (arrest “Hakelbracht”) en de Europese Commissie. Deze bescherming wordt ook voorzien voor elke persoon die de werknemer op verschillende manieren steunt.

diversité (3)

De nieuwe wet voorziet een systeem van bescherming tegen represailles, dat wordt ingeschreven in de drie anti-discriminatiewetten (de Discriminatiewet, de Genderwet en de Racismewet). Personen die hun steun verlenen aan een werknemer die een melding heeft gedaan, een klacht heeft ingediend of een rechtsvordering heeft ingesteld – deze begrippen worden gedefinieerd in de wet – over een discriminatie, of die actie ondernemen om deze werknemer te verdedigen, worden eveneens beschermd tegen represailles. Het is dus niet meer beperkt tot de (directe) getuigen.

De bescherming impliceert dat geen enkele nadelige behandeling mag plaatsvinden tegen de persoon om redenen die verband houden met de melding, de klacht, of de rechtsvordering, of met de inhoud ervan. De nieuwe wet preciseert dat deze bescherming niet van toepassing is in geval van misbruik van de procedures, en dat misbruik kan aanleiding geven op het betalen van een schadevergoeding.

Versoepelde formaliteiten

De nieuwe wet bepaalt dat om recht te hebben op de bescherming tegen represailles, de betrokken persoon moet aantonen dat een melding gemaakt werd, een klacht werd ingediend of een rechtsvordering werd ingesteld. Dit bewijs mag met elk rechtsmiddel geleverd worden. Het is dus niet nodig om dit schriftelijk te doen, en dus ook niet via een aangetekende brief.

Cumul van de schadevergoedingen voor discriminatie en represailles

De nieuwe wet voorziet dat in geval van een nadelige maatregel waarvan de werkgever niet kan aantonen dat er geen link is met de melding, de klacht of de rechtsvordering, deze werkgever veroordeeld kan worden tot het betalen van een schadevergoeding. Het bedrag van de schadevergoeding is ofwel een forfaitair bedrag, berekend op dezelfde manier als de forfaitaire schadevergoeding in geval van discriminatie (in principe zes maanden brutoloon), ofwel een bedrag gelijk aan de werkelijk door de persoon geleden schade.

Belangrijk element: de nieuwe wet voorziet dat de schadevergoeding voor represailles mag gecumuleerd worden met de schadevergoeding voor discriminatie (= in principe twee keer zes maanden brutoloon).

Te noteren dat in advies nr. 2.265 van de NAR van 21 december 2021 over het wetsontwerp, de werkgevers voorstellen geformuleerd hebben en bezorgdheden hebben geuit (sommige enkel als werkgeversbank, sommige samen met de vakbonden), in het bijzonder over de rechtszekerheid, maar de wetgever heeft er niet echt rekening mee gehouden.

 

UPDATE 15/05/2023

De wet werd vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

 

Terug naar themafiche