De Raad van State bekritiseert voor het eerst een coronamaatregel

UPDATE

UPDATE | De Raad van State heeft in haar arrest van 8 december 2020 na een vordering in kort geding de beperking op de erediensten bekritiseerd. De maatregel uit het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 (zoals gewijzigd door het MB van 1 november 2020) beperkt volgens de Raad het grondrecht van de vrijheid van eredienst disproportioneel. De minister van Justitie heeft ondertussen de maatregel aangepast en de wijziging werd goedgekeurd door het Overlegcomité.

religion

De vraag om de artikelen over de uitoefening van de erediensten opnieuw te bekijken, kwam er op vraag van een aantal verzoekers uit de Joodse gemeenschap.

De verzoekende partij haalt aan dat de uitzonderingen voor de beperkingen op de erediensten zijn gericht op de geloofsgemeenschap van de rooms-katholieke gelovigen. De regels zorgen ervoor dat er indirect een absoluut verbod is voor de Joodse gemeenschap om een aantal van hun belangrijkste erediensten te kunnen beleven, omdat deze erediensten volgens het Joodse geloof met meer mensen dan het toegelaten aantal moet kunnen plaatsvinden. De maatregelen houden geen rekening met wat de geloofgsgemeenschap zelf als belangrijke diensten aanmerkt.        

Het verbod op collectieve uitoefening is bovendien strenger dan het samenscholingsverbod met meer dan vier personen. Erediensten mogen verder volgens het Joods geloof niet gefilmd worden, dus is de maatregel die dat voorziet, zinloos voor deze geloofsgemeenschap.

De hoogdringendheid van de procedure komt voort uit de nakende belangrijke Joodse erediensten, half december.       

Tot slot (en voornamelijk) wordt aangehaald dat de maatregel ondertussen onevenredig is: er zijn een aantal maatregelen uit het KB van 28 oktober versoepeld, maar de regels rond erediensten zijn niet opnieuw geëvalueerd. Dit wordt aangehaald als niet proportioneel.

Al deze argumenten leiden volgens de verzoekers tot een ernstige inperking van de godsdienstvrijheid, een van de meest fundamentele mensenrechten volgens de Grondwet en het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

De Raad van State volgde deze redenering volledig, en gaf aan de Belgische Staat tot 13 december 2020 om nieuwe maatregelen over erediensten te nemen, die de collectieve uitoefening ervan niet onevenredig beperken.

De minister van Justitie heeft na de uitspraak contact opgenomen met vertegenwoordigers van de verschillende erkende geloofsgemeenschappen in België. Er werd overeengekomen dat erediensten mogen plaatsvinden met maximaal 15 aanwezigen, met een beperking van 1 persoon per 10 vierkante meter en respecteren van de veiligheidsregels.              

De maatregel is vandaag in het overlegcomité besproken en goedgekeurd. Het werd vervolgens gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Opmerking: deze maatregel is nader omschreven in een nieuw Ministerieel Besluit dat gisteren in het Belgisch Staatsblad is verschenen.

 

Terug naar themafiche