Coronavirus: omstandigheidsverlof voor vaccinatie

Binnenkort zullen de eerste vaccinatiecentra openen, met als doel zo snel mogelijk de brede bevolking te vaccineren volgens de vooropgestelde vaccinatiestrategieOmdat de vaccinatiecentra 12 uur per dag open zullen zijn en er zo snel en zo veel mogelijk mensen gevaccineerd zullen worden, zal het gebeuren dat werknemers uitgenodigd worden voor een vaccinatie tijdens hun werkuren. Om een juridisch kader over de afwezigheid voor vaccinatie te scheppen dat door werkgevers en werknemers gedragen wordt, vroeg minister Dermagne advies aan de Nationale Arbeidsraad. Vrijdag werd het advies nr. 2.199 uitgebracht.

Corona.PNG

Minister Dermagne vroeg de Nationale Arbeidsraad om advies te geven over de afwezigheid van werknemers van het werk, voor het ontvangen van een vaccinatie. De NAR heeft in ijltempo advies uitgebracht, waarin zowel verzuchtingen van werknemers- als werkgeversvertegenwoordigers opgenomen werden. Daarbij werd rekening gehouden met het feit dat een groot aantal elementen nog niet gekend zijn (de inhoud van de uitnodiging tot vaccinatie, hoe lang op voorhand de uitnodiging gestuurd wordt,...). 

Het advies benadrukt dat het doel van het verlof is om de economische relance te kunnen lanceren en de druk op de gezondheidsinstellingen te verminderen. Om dit te bekomen, worden aan zowel werkgevers als werknemers een aantal zaken gevraagd om de vlotte organisatie van het werk te verzekeren.  

  • Administratieve modaliteiteneen aantal zaken waren op het moment van het advies nog niet duidelijk. De NAR vraagt (onder voorbehoud van meer informatie) dat de werknemer een alternatief tijdstip kan vragen om gevaccineerd te worden, indien het voorgestelde tijdstip of tijdslot niet past. De werkgever mag echter geen druk uitoefenen op de werknemer om diens vaccinatie buiten de werkuren te laten plaatsvinden.  
     
  • Afwezigheid gedurende de tijd die nodig is: de werknemer krijgt de tijd die nodig is om de verplaatsing naar en van het vaccinatiecentrum te maken. Hij mag voor deze afwezigheid afwezig zijn met behoud van loon. We benadrukken dat de werknemer dus niet een halve dag verlof krijgt, enkel de tijd die noodzakelijk is voor de verplaatsing naar het vaccinatiecentra en de vaccinatie.   
     
  • Arbeidsorganisatie: werkgevers en werknemers worden opgeroepen om de afwezigheid van werknemers voor vaccinatie zo goed mogelijk op te vangen, om de arbeidsorganisatie zo vlot mogelijk te houden. Daarvoor wordt verwezen naar het belang van het sociaal overleg in de onderneming, die haar rol kan spelen om de continuïteit van de dienstverlening van de onderneming veilig te stellen. 

Verder zal de werknemer de werkgever onmiddellijk moeten verwittigen, van zodra hij weet op welk tijdstip of tijdsslot hij zal gevaccineerd worden en bezorgt hij de uitnodiging voor de vaccinatie en in tweede instantie de bevestiging van de afspraak aan zijn werkgever. Alleen dan is de werknemer gerechtigd op het loon tijdens de afwezige uren. 

Voor het ontvangen van loon is hij ook verplicht naar het vaccinatiecentrum te gaan en mag hij de tijd niet voor iets anders gebruiken.  

Opmerking: de vaccinatie is en blijft een vrijwillige keuze van de werknemer. 

De NAR brengt ook de personen op de werkvloer onder de aandacht die niet als werknemer gekwalificeerd worden en daardoor geen recht op betaalde afwezigheid voor vaccinatie hebben. Denk hierbij aan sommige stagiaires, leerlingen,...  

De maatregel zal gelden tot 31 december 2021. Indien er een verlenging zou komen, wenst de NAR hierover eerst advies uit te brengen. Daarnaast merkt de NAR ook op dat een tussentijdse evaluatie van de maatregel in juni belangrijk is. 

Nu dit advies werd uitgebracht, kan de wetgever al het nodige doen om deze wet voor 1 maart (begin van de volgende aangekondigde fase van de vaccinatiestrategie) door de Kamer te laten stemmen. 

 

Terug naar themafiche