Coronavirus: het Overlegcomité heeft de versoepelingen grotendeels opnieuw ingetrokken
Het Overlegcomité nam op 5 maart enkele beslissingen die voor versoepelingen hadden kunnen zorgen in maart en april 2021. De versoepelingen werden echter deels terug ingetrokken tijdens de vergaderingen van het Overlegcomité op 19 maart en op 24 maart, door het stijgend aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.
Zoals steeds bespreken we in dit nieuwsbericht enkel de maatregelen die relevant zijn voor de socialprofitsectoren.
Vanaf 8 maart werden enkele versoepelingen toegestaan en voorzien (zie nieuwsbericht). Daarbij werden georganiseerde buitenactiviteiten voor maximaal 25 kinderen (min-dertienjarigen) toegelaten (exclusief begeleiders). Deze maatregel werd gewijzigd bij ministerieel besluit van 20 maart: de buitenactiviteiten worden beperkt tot maximaal 10 kinderen per activiteit.
De lessen in de lagere en middelbare scholen worden opgeschort de laatste week voor de paasvakantie (van 29 maart tot 2 april), net zoals voor hoger onderwijs en deeltijds kunstonderwijs. Praktische details over de scholen kan u (zodra uitgewerkt door de bevoegde instanties) vinden op de site van Onderwijs Vlaanderen en de site van Enseignement en Fédération Wallonie-Bruxelles. Kleuterklassen mogen wel open blijven en examens mogen wel nog georganiseerd worden.
Vanaf de paasvakantie mogen wel nog georganiseerde activiteiten voor kinderen en jongeren tot 18 jaar plaatsvinden, maar ook dan met een maximum van 10 personen (exclusief begeleiders). Alle deelnemers moeten bij het begin en einde van het kamp getest worden. Voor kinderen tot en met 12 jaar wordt de activiteit zoveel als mogelijk buiten georganiseerd, voor kinderen van 13 tot 18 jaar vindt de activiteit verplicht buiten plaats. Begeleiders en deelnemers in deze laatste groep moeten een mondmasker dragen tijdens de activiteiten en houden een afstand van 1,5m indien mogelijk. Er mag bovendien geen gezinslid meer aanwezig blijven in geval van sportactiviteit.
De versoepelingen die werden voorzien vanaf de paasvakantie worden grotendeels ingetrokken. De voorziene culturele activiteiten, evenementen en erediensten met een maximum van 50 personen (mits respecteren van de afstandsregels en mondmaskerplicht), worden niet ingevoerd, met uitzondering van de begrafenissen met 50 personen – deze versoepeling blijft gehandhaafd. De pretparken mogen niet open.
Vanaf 1 mei wordt voorlopig voorzien dat activiteiten binnen kunnen plaatsvinden: dat gaat dan onder meer over horeca, cultuur en evenementen, jeugdwerk, verenigingsleven, sport, erediensten en thuisverzorging. Belangrijk is daarbij dat de druk op de ziekenhuizen het toelaat en er gebruik kan worden gemaakt van sneltesten. De Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk, waar ook Unisoc in zetelt, heeft zich reeds met spoed gebogen over de kwestie en advies verleend aan de minister van Werk.
De niet-medische contactberoepen (schoonheidssalons, kappers, enz.) worden opnieuw gesloten.
Niet-essentiële winkels mogen enkel klanten ontvangen op afspraak, waarbij het maximaal aantal klanten dat tegelijk binnen mag, afhangt van de grootte van de winkel en met een absoluut maximum van 50 personen. Twee personen uit hetzelfde gezin mogen samen de winkel binnen.
Het reisverbod voor niet-essentiële reizen zal alvast aangehouden worden tot en met 18 april 2021. Nadien worden niet-essentiële reizen van en naar België mogelijk voor burgers uit de Europese Unie.
Tot slot worden de controles op telewerk verscherpt, waarbij de werkgever een register zal moeten bijhouden met de planning wanneer welke werknemer op de werkvloer aanwezig zal zijn. Dit moet nog praktisch uitgewerkt worden. Onder meer Unisoc heeft de regering al gevraagd om geen bijkomende administratieve lasten te creëren.
Ten slotte herhaalt het Overlegcomité het belang van:
-
- het naleven van de geldende sanitaire maatregelen door de bevolking,
- de strikte handhaving door de politie- en inspectiediensten van deze maatregelen,
- het verplicht telewerk alsook de strikte handhaving ervan door de inspectiediensten,
- de door de lokale besturen genomen maatregelen om crowding op drukke plaatsen te vermijden.
Het nieuwe ministerieel besluit werd vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Terug naar themafiche