Coronavirus: de quarantaineregels worden sterk versoepeld

UPDATE

UPDATE | De quarantaineregels na een hoogrisicocontact met een persoon die besmet is met het coronavirus werden in december 2021 reeds licht versoepeld voor gevaccineerden. Gelet op de omikronvariant van het virus – die zeer besmettelijk is – dreigt een grote uitval van werknemers bij ondernemingen, omdat zij in quarantaine moeten na een hoogrisicocontact. Bovendien dreigt er ook een overbelasting van de testcentra. Daarom besliste de Interministeriële Conferentie van Volksgezondheid om de quarantaineregels sterk te versoepelen.

vaccination covid.PNG

De beslissing werd genomen onder invloed van de sterk stijgende besmettingscijfers bij de bevolking met het coronavirus. Enkele werkgeversorganisaties vreesden dat als de huidige quarantainemaatregelen voor hoogrisicocontacten behouden zouden blijven, er zo veel werknemers in quarantaine moeten dat ondernemingen zouden moeten sluiten. Bovendien zorgen de stijgende hoogrisicocontacten er ook voor dat er zeer veel PCR-testen moeten afgenomen worden, waardoor de testcentra overbevraagd worden.

De nieuwe quarantaineregels nemen een aantal nieuwe elementen mee: de boosterprik met het coronavaccin en de minderjarigen. De regels worden zowel voor hoogrisicocontacten als voor besmette personen (isolatie) aangepast.

  • Als een persoon een boostervaccin gekregen heeft of maximaal vijf maanden geleden de basisvaccinatie gekregen heeft, en de persoon heeft geen symptomen van Covid-19, dan is er geen quarantaineverplichting en geen PCR-test verplicht na een hoogrisicocontact. Hetzelfde geldt voor kinderen die hun basisvaccinatie gekregen hebben.
  • Kinderen tussen 12 en 17 jaar die beide vaccinaties gekregen hebben, worden geacht volledig gevaccineerd te zijn (ongeacht hoe lang geleden de laatste prik gekregen is) en moeten na een hoogrisicocontact niet in quarantaine.
  • Als een gevaccineerde persoon nog geen boostervaccin heeft gehad of hij heeft de basisvaccinatie meer dan vijf maanden geleden gekregen, dan wordt hij beschouwd als deels gevaccineerd en is quarantaine verplicht voor drie dagen. Op de vierde dag na het hoogrisicocontact mag de persoon uit quarantaine, maar een dagelijkse zelftest is verplicht tot en met dag tien. Doet hij de zelftesten niet, dan is een quarantaine van 7 dagen verplicht. In dat geval is zelftesten nog steeds verplicht van dag 8 tot en met dag 10. Ook voor deze personen is geen PCR-test meer verplicht.
  • Niet-gevaccineerden moeten nog steeds 10 dagen in quarantaine na een hoogrisicocontact. De quarantaine kan opgeheven worden vanaf de zevende dag, mits tot en met dag 10 dagelijks een negatieve zelftest kan voorgelegd worden.
  • Bij een bevestigde besmetting met het virus geldt nog steeds dat de persoon in isolatie moet, maar deze periode wordt ingekort van 10 naar 7 dagen. Als de persoon geen klachten meer heeft op de 7e dag en een negatieve zelftest aflegt, dan mag hij uit isolatie. Ter herinnering: personen die symptomen hebben kunnen nog steeds de zelftest afleggen – zie nieuwsbericht.
  • Kinderen tussen 5 en 11 jaar volgen de regels die van toepassing zijn voor niet-gevaccineerde hoogrisicocontacten, wanneer een van de gezinsleden besmet is met het virus. Kinderen mogen de quarantaine uitsluitend verlaten om naar school of de crèche te gaan. Kinderen vanaf 6 jaar moeten een mondmasker dragen in huis en bij symptomen, moet een test worden afgenomen door een zorgverlener. Een kind dat niet getest wordt bij symptomen, wordt gezien als een bevestigd geval. Kinderen die in de voorbije 5 maanden besmet geweest zijn, moeten niet in quarantaine, maar moeten wel de hygiënemaatregelen (waaronder mondmasker) volgen in huis. Een risicocontact in de crèche/school wordt gezien als een laag-risicocontact en er moet enkel getest worden wanneer het kind symptomen vertoont. Er is geen automatische sluiting van klassen meer, de sluiting gebeurt enkel na overleg tussen directie en medisch verantwoordelijken. 

Na een hoogrisicocontact geldt steeds een verplichting tot dragen van mondmasker in binnenruimtes en het bewaren van afstand, ongeacht de vaccinatiestatus.

 

De nieuwe regels rond quarantaine zijn ingegaan op 10 januari 2022. De opnieuw aangepaste regels voor kinderen tussen 5 en 11 jaar gaan in op 27 januari 2022.

 

Bron: Sciensano

 

Terug naar themafiche