Controle op telewerk in de tertiaire sector in januari 2021

UPDATE

UPDATE | Nadat de minister van Werk al zijn bezorgdheid had geuit over de te lakse toepassing van het verplicht telewerk, heeft hij aan de sociale-inspectiediensten gevraagd om in januari 2021 een nationale flitscontrole uit te voeren rond het verplicht telethuiswerk in de tertiaire sector (dienstensector). Ter herinnering: de interprofessionele sociale partners hebben recent al een gezamenlijke oproep gedaan om het verplicht telethuiswerk te respecteren.

télétravail

Op aangeven van de Nationale Veiligheidsraad en op beslissing van het overleg comité is telethuiswerk verplicht bij alle ondernemingen, verenigingen en diensten voor alle personeelsleden, tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening.

De flitscontroles hebben een ontradend effect voor ogen, door aan de overtreders duidelijk te maken dat het risico dat ze gevat worden reëel is. Het informatieve en preventieve karakter weerhoudt de inspectiediensten er echter niet van om sancties op te leggen wanneer er ernstige inbreuken worden vastgesteld. Die grootschalige actie gebeurt bovenop de gebruikelijke willekeurige controles.

De SIOD heeft op zijn website specifieke checklists gepubliceerd waar werkgevers alle Covid-19-maatregelen kunnen terugvinden.

Meer informatie over de specifieke Covid-19-maatregelen en de verplichtingen voor werkgevers vindt u op de website van de FOD WASO.

Bron: RVA

Opgelet: de controleperiode in de tertiaire sector is met één maand verlengd en loopt dus door in februari 2021. U vindt deze informatie op de SIOD-website.

 

Terug naar themafiche