Werkbaar werk

Beschrijving van het dossier

De Minister van Werk Kris Peeters heeft het thema “Werkbaar Werk” vanaf juni 2015 op de politieke agenda geplaatst. Hij deed dit tijdens een Rondetafel die op 9 juni 2015 plaatsvond. De Minister wil onderzoeken hoe het werk “werkbaarder” gemaakt kan worden, hoe de arbeidsomstandigheden op zo’n manier aangepast kunnen worden opdat ze langer werken maximaal zouden faciliteren. Om dit te realiseren opende de minister van Werk vijf grote werven waarop de komende maanden intensief gewerkt zou moeten worden:

  • werknemers van 45 en ouder langer aan boord houden;
  • de loopbaanrekening uitwerken;
  • de strijd tegen stress en burn-outs opvoeren;
  • de arbeidsduurregels herzien;
  • reïntegratie van arbeidsongeschikte werknemers.

Op 17 november 2015 vond een tweede rondetafel Werkbaar Werk plaats. Tijdens deze rondetafel heeft de Minister in elk van de bovenvermelde vijf grote werven concrete voorstellen naar voren geschoven, 50 in totaal. Vanaf dat ogenblik spreken we bovendien niet meer van “werkbaar” werk, maar ook van “wendbaar” werk: Werkbaar Wendbaar Werk (WWW). Met wendbaar werk wordt bedoeld dat het werk ook voor de werkgever en de ondernemingen werkbaar moet blijven. Denken we hierbij onder meer aan flexibiliteit op het vlak van arbeidsduur en het vermijden van (onnodige) administratieve lasten.

De Minister van Werk wil bij in deze oefening aan de sectoren een belangrijke rol toebedelen. Hij wil de sectoren toelaten om “werk op maat” te creëren. Concreet zou de Minister, samen met de interprofessionele sociale partners, een keuzemenu aan thema’s willen samenstellen waaruit de sectoren kunnen kiezen om ofwel van de interprofessionele regels af te wijken (bijvoorbeeld arbeidsduur), ofwel om de interprofessionele regels te activeren (en in voorkomend geval te verfijnen in functie van de eigenheid van de sector).

De uitrol van dit ambitieuse project, zowel op vlak van inhoud als aanpak, zal in 2016 de hoogste prioriteit hebben.