Studentenarbeid
In de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten is een aparte titel 7 gewijd aan de tewerkstelling van studenten. Studenten kunnen vanaf de leeftijd van 15 jaar een overeenkomst voor de tewerkstelling van studenten afsluiten, op voorwaarde dat ze niet meer onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht (anders vanaf 16 jaar). De wet bepaalt geen maximumleeftijd.
De studenten zijn grotendeels onderworpen aan dezelfde regels als gewone werknemers, maar desalniettemin zijn een aantal specifieke regels van toepassing op arbeidsrechtelijk vlak. Een aantal voorbeelden:
- Enkel een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur is mogelijk. Deze moet bovendien schriftelijk opgesteld worden.
- Een proefperiode is nog steeds mogelijk (afgeschaft voor arbeiders en bedienden sinds 01/01/2014). Er gelden ook andere regels inzake de opzegtermijnen.
- De student mag niet werken tijdens lesuren of schoolactiviteiten.
- Voor studenten jonger dan 18 jaar gelden aparte regels inzake arbeidsduur.
- Specifieke regels moeten gevolgd worden inzake welzijn op het werk (KB van 3 mei 1999).
Momenteel bestaat er nog geen wettelijke arbeidsrechtelijke definitie van wat men onder een student moet verstaan. De FOD WASO hanteert daarom momenteel een ruime definitie van het begrip student:
“Het betreft elke persoon die het hoofdstatuut van student heeft en die in een onderwijsinstelling middelbaar (algemeen, technisch, beroeps- of kunstonderwijs), hoger of universitair onderwijs volgt, of die een examen voorbereidt voor de centrale examencommissie.”
Wel worden een aantal categorieën van studenten van studentenarbeid uitgesloten, bij KB van 14 juli 1995 :
- de studenten die op ononderbroken wijze sinds meer dan 12 maanden verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst bij dezelfde werkgever,
- de studenten die in een avondschool ingeschreven zijn of onderwijs met beperkt leerplan volgen, behoudens bijzondere gevallen,
- de studenten die als stage onbezoldigde arbeid verrichten die deel uitmaakt van hun studieprogramma.
Op het vlak van sociale zekerheid is studentenarbeid voor de student en de werkgever interessant omwille van de beperkte sociale bijdragen die verschuldigd zijn op het loon van de student tijdens de eerste 475 uren (daarna zijn gewone bijdragen verschuldigd).
Jaar na jaar ziet men een toename van het aantal studenten die naast hun studie ook arbeidsprestaties leveren. Als antwoord op deze evolutie werd voor zowel de werkgever als de student ook een interessante tool ontwikkeld: student@work. Deze tool laat de werkgever en de student toe om op eenvoudige wijze te raadplegen hoeveel de student nog kan werken tijdens het lopende kalenderjaar aan de voordelige RSZ-tarieven.